01У Недељу 8. по Духовима, а на дан када наша Црква прославља Свете мученике Макавеје и изношење Часног Крста, Епископ тимочки господин Иларион служио је свету архијерејску Литургију у велелепном храму у изградњи, у подножју планине Ртањ, атару села Мирово. Саслуживали су архијерејски намесник бољевачки протојереј Дејан Миливојевић, старешина храма протонамесник Ристибор Стевић, парох подгорачки јереј Милорад Филиповић, и прота Душан Ћирић, архијерејски намесник борско-поречки. Појао је византијски хор „Свети Никодим Тисмански“ из Зајечара.

Владика је у својој беседи поручио да благодаримо Господу на успешној изградњи ове светиње и да се радујемо и допринесемо њеном скором великом освећењу. Говорио је о значају поста у част Пресвете Богородице, који је наступио, о часном животу и мученичкој смрти Светих Макавеја које данас прослављамо.

Светој чаши приступило је десетине деце и верног народа.

Пререзан је славски колач за који се потрудила породица Драгана Николића из Мирова. За следећу годину част да буде колачар припала је Ивану Николићу, такође, из села Мирова.

Након свете Литургије власник „Етно центра Балашевић“, Драган Балашевић, највећи донатор храма у изградњи под Ртњем, припремио је трпезу у свом мотелу.

Владика је говорио са представницима МЗ Боговина и дао упутства за припрему плаца за изградњу цркве у Боговини. Разговарао је са представницима „Националног савета Влаха“, који су му представили план и програм организације.

Током целог дана верни народ долазио је на поклоњење у овај свети храм.

јереј Милорад Филиповић
парох падгорачки

Фото: Млађан Живановић