У Саборном храму Свете Тројице у Неготину прослављен је празник Вазнесења Господњег, светом литургијом коју су служили протојереј-ставрофор Ранко Јовић, протојереј Милан Радовић, старешина храма и јереј Марко Пајчин. Спасовдан је слава града Неготина, и тим поводом су светој Литургији присуствовали председник Опшине Неготин г. Јован Миловановић, заменица председника г. Надица Васић и начелница Општинске управе г. Надежда Тодоровић. После литургијског сабрања уследила је литија кроз град, од цркве Свете Тројице до спомен обележја – места погибије бранитеља града Хајдук Вељка Петровића и његових сабораца, где је преломљен славски колач и одслужен помен овом легендарном јунаку и свим погинулим јунацима у одбрани града приликом ослобођења од Турака.

Поводом градске славе, у малој сали Општине Неготин Преосвећени владика Иларион обавио је чин резања славског колача, уз присуство општинског руководства, директора јавних предузећа и установа, гостију и пословних сарадника. У општинском холу приређена је изложба фотографија и докумената Тимочка Епархија кроз време, аутора протојереја мр Игора Ивковића и архивисте г. Зорана Јанковића. Посетиоце је поздравио председник Општине г. Јован Миловановић, који је говорио о изузетном значају многих историјски података наше Епархије у протекле 182 године њеног постојања. Изложбу је отворио Епископ тимочки г. Иларион, подсетивши да је Неготин друго седиште Епархије тимочке, а Општина Неготин одавно заузима значајно место у доношењу важних одлука за живот грађана овога краја и шире.

Седиште Епархије је у једном периоду, тачније  од 1842. године све до 1890. године, било  пресељено у Неготин, а потом враћено у Зајечар. У то време је и Епархија променила назив у Неготинска. Неготин и данас заузима важно место у верском и културном животу наше Епархије. Владика је свим неготинцима честитао празник и градску славу.

Изложба је организована уз подршку Министарства правде – Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, у сарадњи са Историјским архивом Неготина и епархијском Канцеларијом за информисање и веронауку, под покровитељством Општине Неготин.

Similar Posts