Последње дане великог поста у Књажевцу обележило је интензивно богослужење сходно поретку свете Цркве почевши од Великог четвртка када је Литургијом Василија Великог началствовао јереј Богдан Томић, а из певнице одговараo хор књажевачке цркве и јереј Милан Милосављевић. Истога дана јутрење великог петка са читањем 12 страдалних јеванђеља служили су заједно свештеници Богдан и Милан читајући јеванђеља наизменично, а из певнице су одговарали чтечеви Младен и Лазар.

Службу Царских часова на Велики петак такође су заједно служили свештеници Богдан и Милан, док су паримије и апостол читали чтец Лазар и вероучитељ Милан Николић. После службе отац Милан се обратио присутним верницима говорећи о спасоносном страдањима Господа Исуса Христа и тумачећи поједина места. Вечерње великог петка са изношењем плаштанице служио је стрешина, протосинђел Захарија уз прислуживање свих чтечева а у певници се уз свештенике појала и госпођа Јована Дамјановић, диригент црквених хорова. Нешто касније, са почетком у 20 ч, јутрењем велике суботе са опходом око цркве  началствовао је протосинђел Захарија из саслуживање свештенства књажевачке цркве. Верници су са упаљеним свећама и молитвом учествовали у опходу и по обичају испод плаштанице ушли у храм. По богослужењу је беседу изнео отац Захарија.

У свету и Велику суботу, литургију Светог Василија Великог са великим прокименом и пресвачењем одежди служио је отац Милан. Након васкрсног јеванђеља које се читало са Христовог гроба верници су већ са надом васкрсења отишли својим кућама да се спреме за свети и велики празник Христовог васкрсења.

ГАЛЕРИЈА:

Similar Posts