Благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона, а уз подршку Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије, успешно је реализован акредитовани семинар „Примена иновативних наставних модела у настави православног катихизиса“ (Каталог ЗУОВ бр. 336) и тродневно студијско путовање. Епархијски вероучитељи су од 30. септембра до 2. октобра 2022. године, у организацији Канцеларије за веронауку и информисање Епархије тимочке, стекли 8 сати стручног усавршавања у манастиру Светог Прохора Пчињског. Теме, које су обрађиване у  савремено опремљеној сали за конференције и семинаре Врањског конака овог манастира, биле су: иновативни наставни модели – истраживачка, проблемска и пројектна настава; планирање и реализација наставе према иноватиним наставним моделима; планирање, праћење и вредновање наставе и учења православног катихизиса. Реализатори су били: Марко Пантић, магистар теологије (Гимназија, Крушевац), Оливера Цекић-Јовановић, доктор методике наставе (Факултет педагошких наука Јагодина) и Сања Николић, мастер теолог (ОШ „Страхиња Поповић“ Дворане, Крушевац).

Вероучитељи су, у суботу, 1. октобра, посетили манастир Св. Ђорђа и испосницу Преподобног Прохора Пчињског у Старом Нагоричину, где је групу срдачно дочекао отац Прохор Зец. Упутивши се у главни град Северне Македоније, најпре су обишли Саборну цркву Св. Климента Охридског, седиште Македонске православне цркве – Охридске архиепископије, где су се поклонили моштима Св. Јоаникија Ракотинског. Шетњом кроз центар Скопља, обишли су и друге бројне културно-историјске споменике, као и у старој чаршији, незаобилазну цркву Светог Спаса, задужбину српског цара Душана, са прелепим дуборезним иконостасом из 1824.

У недељу 2. октобра, у манастирској цркви Св. Прохора, учествовали су на литургијском сабрању које је предводио игуман манастира, архимандрит Методије (Марковић), а коме су саслуживали: протојереј Дејан Миливојевић, архијерејски намесник и парох бољевачки, јереј Славиша Видовић, парох јасенички и јереј Милан Милосављевић, парох трећи књажевачки. По игумановом благослову беседио је протојереј мр Игор Ивковић, архијерејски намесник и парох зајечарски и координатор за верску наставу Епархије тимочке. Реализатори и вероучитељи, сладно певајући, допринели су благољепију Литургије.

Поклоничка група од 15 чланова, која је са вероучитељима кренула на путовање, обишла је испосницу Преподобног Прохора Пчињског, где је изграђена црква-брвнара посвећена Преподобном Сисоју Великом.

Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије обишао је манастир Светог Прохора и том приликом поздравио све вероучитеље и поклонике. Његовим благословом, студијско и поклоничко путовање је завршено обиласком Саборне цркве Св. Тројице у Врању, куће Преподобног Јустина Новог Ћелијског и Врањског и метоха манастира Хиландара, манастира Св. оца Николаја, који сада обележава 690-годишњицу свог постојања.

ГАЛЕРИЈА:

Протојереј мр Игор Ивковић

Similar Posts