Новим знањима до боље верске наставе

У суботу, на празник Св. Симеона Мироточивог (помереног због Часног Поста, Студенички Типик), 17. фебруара 2018. године, са  благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Г. Илариона одржан је Сусрет вероучитеља Епархије тимочке под називом „Новим знањима до боље верске наставе“. Сусрет је почео најпре Св. Архијерејском Литургијом у манстиру Букову крај Неготина, а наставио предавањима у ОШ „Бранко Радичевић“ у Неготину. Састанку је присуствовала руководилац Школске управе у Зајечару г-ђа Јасна Васић. Дневни ред је био следећи:

Вероучитељица г-ђа Марија Думитрашковић из Неготина

    • Интерактивна табла као наставнo средствo
    • Веб-алати у верској настави (Глогстер и Кахут)
    • Виртуалне шетње (Интерактивне онлајн презентације верских објеката, нпр. Црква Христовог Гроба у Јерусалиму, манастир Раваница)
  • Нови правилник о стручном усавршавању (Портфолио, план стручног усавршавања и извештај о стручном усавршавању у и изван установе)

Катихета г. Миљан Младеновић из Зајечара

  • Параболе о Царству Божјем (О блудном сину, односно о милостивом Оцу и о Страшном суду)

Вероучитељица г-ђа Анкица Голубовић из Зајечара

  • Стварање света и човека (НЈ 1, 3. и 5. разред) кроз радионице

После радног дела вероучитељи су посетили Саборну цркву Св. Тројице у Неготину и били угошћени у просторијама СПЦО Неготин. Вероучитељи су пре одласка из Неготина посетили и стару цркву Рођења Пресвете Богородице из 1803. године у којој се налазе гробови легендарног јунака Првог српског устанка Хајдук Вељка Петровића и првог Епископа тимочког Г. Доситеја Новаковића (1834-1854).

Сусрет је био и успешан и користан на задовољство и стручно усавршење вероучитеља, а надамо се и радост њихових ученика са којима ће поделити нова знања и методе рада.

Протојереј мр Игор Ивковић

Similar Posts