На дан када Црква прославља Светог краља Милутина Српског, у суботу 12. новембра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион началствовао је евхаристијским слављем у капели манастира Суводол посвећеној Светом Милутину. Епископу су саслуживали протосинђел Симеон, протојереј Зоран Голубовић, јереји Богдан Томић и Никола Трифуновић, војни свештеник јереј Срђан Василијевић и архиђакон Илија, док је лепоти богослужења допринело појање чланова зајечарског црквеног хора и женског певачког друштва „Св. Харалампије“ из Бора.

У архипастирској беседи владика Иларион говорио је верницима о искушењима и како би, у духу хришћанства, требало да гледају на њих. Можда је за нас православне хришћане најбољи показатељ да ли се приближавамо Богу то колико нам Господ допушта искушења којима нас утврђује у вери. Кроз та искушења Бог нас призива да будемо свети. Бог неће да страдамо и потонемо у њима, да поклекнемо и посустанемо на пола пута, него Бог заиста хоће да будемо укрепљени благодаћу Његовом јер нам Он својим човекољубивим промислом даје онолико колико можемо поднети, али нам свакако у исто време дарује много више своје љубави, силе и помоћи да та искушења превазиђемо, рекао је Преосвећени Епископ.

Након свете Литургије, сестринство манастира Суводол угостило је све присутне у манастирском конаку за трпезом љубави где се у духу молитвеног јединства и на радост свих присутних наставило прослављање празника.

ГАЛЕРИЈА:

Фотографије: Фото Сварче из Бора

Similar Posts