У свечаној литијској поворци улицама Зајечара, коју су предводили Преосвећени владика тимочки г. Иларион и Епископ белоградчишки г. Поликарп (Видинска Митрополија) са свештенством, представницима Града Зајечара, полиције и културних институција града, дочекана је у недељу, 24. јула 2016. године, Икона Богородице Тројеручице и ковчег са честицама моштију светитеља. У литији је учествовао велики број деце, верника из Зајечара, Књажевца и околних места. Ове светиње су литијски ношене од центра града до Саборног храма Рођења Пресвете Богородице, где је Владика Иларион служио Акатист Пресветој Богородици Тројеручици и обавио миросање верника.

Сутрадан, у понедељак 25. јула, на дан прослављања Пресвете Богородице Тројеручице, Владика Иларион је служио свету архијерејску Литургију у Саборном зајечарском храму, уз саслужење епархијских свештенослужитеља. Са благословом Епископа сви верници који редовно посте и исповедају се приступили су светом причешћу.

У својој беседи владика је заблагодарио Господу на Његовом неизмерном дару, милосрђу и човекољубљу, што нам је даровао Његову Пречисту Матер, икону Богородице Тројеручице да буде овде са нама, на дан када прослављамо Њен празник. Она је ту да нам буде помоћница, утешитељка и путеводитељка у живот вечни. Овом дару мало се ко надао, овој радости и благодати. Кад смо окупљени на светој литургији и заједничаримо у светим тајнама, тада је присутна и Пресвета Богородица и читав невидљиви небески свет, али нама људима је потребно да некада и видимо и опипамо да је Господ са нама, и Она је сада ту да потврди да је милост Њена и њеног Сина увек са нама. Она се моли за читав свет, да победивши сва искушења достојни станемо пред Лице Божије. Нека је свима на велико укрепљење данашњи празник, јер су молитве светог Саве, светог Симеона и читаве Свете Горе овде са нама, а када су сви свети са нама онда не треба ничега да се плашимо – рекао је владика.

Икона ће бити изложена на поклоњење и целивање до краја недеље, уз свакодневно служење Акатиста у храму и читање молитава свештеника за здравље верницима поред светих моштију.

 

Similar Posts