Уочи празника светога краља Стефана Дечанског- Мратиндан, а са благословом нашега оца и владике, у борској цркви служено је свеноћно бденије парохијског типа, у чијем наставку је одслужена и света литургија након које је, у парохијском дому, уследила трпеза љубави и укрепљење свештенства и вернога народа ове заједнице.

Свеноћним бденијем се назива свечано богослужење које се савршава у ноћи уочи недељних дана, а такође и великих празника.

Сама реч „ бденије“ значи будност, то јест провођење времена без сна. Свеноћно бденије води порекло из најстарије епохе хришћанства, када су први хришћани неретко читаву ноћ бдели проводећи време у молитви на гробовима мученика, у катакомбам, прослављајући хвалебним песмама Васкрслог Христа.

Свеноћно бденије је сложено богослужење које се састоји од три сједињене службе: Вечерња, Јутрења и службе Трећега часа коме се придодаје и мало освећење воде којом се благосиљају и укрепљују хришћани.

Бденије, које су с радошћу служили борски свештеници, отпочело је у 22 часа,  а завршило се литургијским отпустом мира у 2 часа изјутра.

Милан Андрејић, студент теологије

Преузето: Борска црква