Велики си Господе и чудесна су дела Твоја,
и ниједна људска реч није кадра да опише сва чудеса Твоја!

Казивати о светим тајнама није лако, јер њихово благодатно дејство и освећујућа сила, као дело љубави Божје, превазилазе људски ум и логику. Свете тајне су пројавa јединствене Светајне – Цркве, у којој Сâм Господ дарује човеку божански живот и избавља га од греха, смрти и ђавола. Ову благословену истину потврђује и велики отац Цркве Свети Никола Кавасила рекавши да је Црква представљена у светим тајнама. Све свете тајне се на тајанствени начин савршавају благовољењем Оца небеског, присуством Сина (Христа) – који је једини истински Првосвештеник који приноси и који се приноси, који прима и који се раздаје Христос Бог наш, како нас подсећа молитва Херувимске песме – благодатним дејством Светога Духа.

Христос је истовремено и Онај ко приноси и само Приношење, и жрец и жртва. Присуство Христа у евхаристијском догађају, између осталог, изражено је у речима поздрава који размењују свештенослужитељи за време светог целива: „Христос je међу нама”. Поимање светих тајни као дела Христовог присутно је не само у литургијским текстовима, већ и код отаца Цркве. Блажени Августин говори: „Крштење заиста није у сили оног ко га врши, а исто тако ни оног ко га прима, него је у сили његове сопствене светости и истине, благодарећи Оном ко га је успоставио”. Свети Јован Златоусти вели: „Управо Отац, Син и Свети Дух све савршују. Свештеник тек уступа свој језик и своју руку. За време Светог Причешћа рука самог Христа пружа се ка тебиˮ. Исти свети отац наставља: „Дарови Божји нису последица било какве врлине свештеника; они свецело јесу дејства благодати. Дело свештеника је у томе да просто отвори своја уста, а оно што изговара, савршава Бог. Евхаристијски дарови остају једни те исти, ма ко да их приноси – Павле или Петар.ˮ

Благодатни живот Цркве који се пројављује кроз свете тајне сагледан је у остварењу заједнице са Христом. Ова свештена веза Цркве и светих тајни разумљива је једино у светлу повезаности Цркве и Евхаристије. У том духу знаменити Дионисије Ареопагит о Евхаристији говори као Тајни над тајнама, која је у сржи свих светих тајни, самим тим указујући да је васколики светотајински живот утемељен и крунисан Тајном над тајнама – светом Евхаристијом. Литургија даје смисао светим тајнама, јер у себи садржи васколику Тајну спасења. Вођени овом истином, хришћански етос и учешће у Евхаристији представља у историји, овде и сада, пуноћу, како слободе, тако и љубави коју нам изобилно дарује савршени Дародавац добарâ, Човекољубиви Господ наш, стога Свети Теодор Студит подсећа да је света Литургија понављање целокупног Богочовечанског домостроја спасења.

Светотајински стослов на таласима Радио „Беседа“ – eмисија Светотајинско богословље

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког г. Иринеја, богата катихетска ризница Радија „Беседа“ употпуњена је емисијом Светотајинско богословље. У оквиру три циклуса припремљено је и реализовано сто емисија са циљем да поштованим слушаоцима приближимо благословени значај свеколиког светотајинског живота Цркве. Емисију о светим тајнама карактерисала је изражена саборност свих медијских делатника Радија „Беседа“ који су своју љубав и труд уградили у ово богоугодно дело, учествујући сви без изузетка у реализацији емисије Светотајинско богословље.

Након три уводне емисије у оквиру којих смо говорили о светим тајнама уопште, пет емисија посвећено је значају припреме за свету тајну крштења, док је тумачење наведене тајне изложено у оквиру четири емисије. Први циклус завршили смо разговором о светој тајни брака којој смо посветили седам емисија. Други циклус емисија о светим тајнама наше Цркве почели смо темом свете тајне свештенства. У оквиру наведених емисија говорили смо о старозаветном и новозаветном свештенству, о епископу као икони Христа у Евхаристији. Затим, у оквиру две емисије предочили смо последовање хиротоније у свештени чин епископа, а потом смо тумачили и последовања хиротоније презвитера, ђакона, као и хиротесије у чин чтеца и ипођакона. Емисије посвећене свештенству употпуњене су разговором о свештеним одеждама, као и о почасним јерархијским степенима. Други циклус емисије Светотајинско богословље настављен је озбиљним бављењем Тајном над тајнама – светом Евхаристијом. После пет емисија уводног карактера, на основу релевантне литературе кроз двадесет и две емисије тумачили смо свету Литургију, чиме је завршен други циклус.

Разговор о Светајни Цркве настављен је и у првом делу трећег циклуса. Старозаветни и новозаветни праобрази о Евхаристији; Савршавање божанствене Евхаристије у време светих Апостола; Савршавање божанствене Евхаристије у другом и трећем веку; Свети Василије Велики и Јован Златоусти као састављали анафоре; Древне литургије Светог апостола Јакова и Светог апостола и еванђелисте Марка; Епископ Хризостом (Столић) и његов допринос литургијском богословљу, биле су теме првог дела трећег циклуса. Шест емисија посветили смо значају и историјском развоју свете тајне покајања, као и практичним напоменама у погледу исте. После тумачења свете тајне јелеосвећења, у оквиру десет емисија говорили смо о светој тајни монаштва. Завршни део трећег циклуса био је посвећен следећим молитвословљима и последовањима: Велико и мало водоосвећење; Освећење – троносање храма; Мироварење – освећење светог мира и Светотајински карактер заупокојених служби.

Благодарећи Троједином Господу који нас је надахњивао да ово богоугодно дело почнемо и завршимо у славу Његову, са благословом и молитвеном бригом нашег архипастира и духовног оца – Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког др Иринеја, – уз свесрдну подршку и несебичну помоћ уредништва и свих медијских делатника Радија „Беседа“, надамо се да ће овај мали дар и допринос бити на духовну корист и радост, те да са слободом можемо завапити благодарствену песму пред Господом, речима химне Св. Амвросија:

Тебе Бога хвалимо, Тебе Господа исповедамо, Тебе превечнога Оца сва земља велича. Теби сви ангели, Теби небеса и све силе, Теби херувими и серафими непресталним гласовима кличу: Свет, свет, свет је Господ Бог Саваот, пуни су небо и земља величанства славе Твоје!

Катихета Бранислав Илић,
сарадник Радија „Беседа“

Први циклус:

Други циклус:

Трећи циклус:

Similar Posts