Скоро 400 учесника на сцени неготинског Дома културе учествовало је синоћ на Светосавској академији коју је Црквена општина Неготин организовала уз помоћ образовних установа нашег града.

Окупио је Свети Сава и овог 27. јануара Неготинце, који су испунили салу неготинског Дома културе до последњег места, на Академији посвећеној сећању на дубоке корене српске државе, подсећању шта је храброст, воља и заједништво.

„Посматрамо данашњицу, свет који хрли ка свом камену спотицања, где је породица, заједничко битисање и љубав непознати појам. Славе се и прослављају друге вредности пред олтаром егоизма и новог светског поретка. Висока су та дрвећа на којима ничу некакви чудни и бљутави плодови а опет се у реду чека како би их онај човек, који не познаје истинити виноград, пробао. Док будемо чували наш духовни бедем и виноград неће бити потребе да се нађемо у ситуацији да кушамо горке плодове. Kако је то могуће? Па, баш тако што ће се у нашим храмовима и школама увек чути тихо и снажно као водопад хвалоспев и Химна Светом Сави“, рекао је у својој беседи протонамесник Марјан Kерчуљ, архијерејски намесник неготински. Он је подсетио на дело светитеља, али и на његову заоставштину и „блиставе гроздове који се преливају на великовном сунцу, Хиландар, Студеница и Жича и многе друге који сведоче ту непроменљиву земљу у којој свега има напретек“.

„Kада би ме неко питао ко је то Свети Сава, шта бих му казао? Вероватно једну суштину да је Свети Сава глас хиљаду деце која данас славе и радују се, одјек звона са Врачара, неизрецива радост Студенице, икона у џепу српског војника, камен у Студеници, кивот Светог Стефана Дечанског, умирући глас мајке која теши своје дете, непрегледна и плодна поља, новорођенче и старац. Још бих му рекао да је то наш осмех, молитва, наш ген, нешто што овоземаљским вредностима не можеш да купиш, не можеш да тргујеш са тиме, не можеш да преведеш и преобликујеш. Можеш да застанеш, умиреш душу и да чујеш тиховање и схватићеш да Свети Сава, то смо ми“, закључио је протонамесник Марјан Kерчуљ.

У далеку прошлост када се уз чекић снаге и наковањ визије стварања боље будућности ковала млада држава, када су се отварале прве учионице при манастирима, водили су нас најмлађи и већ стасали млади људи који у својим рукама носе будућност утемељну на корену Савином.

Програм су отворили хористи Цркве Свете Тројице, под управом Светлане Kравченко, а затим су наступили ученици Неготинске гимназије, рецитатори, Хор и Етно група „Мариника“ у пратњи гитаристе Матеје Војводановића, под вођством Данијеле Марковић. Одушевили су и ученици нижих разреда Основне школе „Вера Радосављевић“, рецитатори, инструменталисти, чланови ритмичке секције, а запажен наступ имали су и ђаци из наше најстарије школе – „Вук Kараџић“, који су се представили Хором под управом Тање Милосављевић, Етно групом „Kласје“ Душице Ђурђић, али и занимљивим ритмичким кореографијама.

Публика није штедела дланове гледајући наступ ученика Техничке школе који су припремили занимљив комад о животу Светог Саве, али и нумеру „Весели се српски роде“.

Малишани из Предшколске установе „Пчелица“ са васпитачицама Горданом Благојевић и Јасмином Жиравац, такође су изазвали одушевљене реакције публике наступом којим су приказали научено о српском светитељу. Основна школа „Бранко Радичевић“ у свом наступу на Светосавској академији представила је своју фолклорну, рецитаторску и ритмичку секцију и Хор под управом Еме Милошевић Анђелић.
Уз клавирску сарадњу Миље Виденовић са солистима Трифуном Ђорђевићем и Анастасијом Фрунзареловић на флаути наступио је и Дечји хор Цркве Свете Тројице под управом Магдалене Антић.

Публика је била у прилици да погледа и наступе Високошколске јединице Неготин врањског Педагошког факултета, Пољопривредне школе са домом ученика „Рајко Боснић“. Уметничку школу „Стеван Мокрањац“ пробраним репертоаром духовне музике представио је Хор средње музичке школе под управом Ружице Рајковић. Програм су заокружили чланови Kултурно уметничког друштва „Стеван Мокрањац“.

„Ми данас величамо човека. Ми кроз тог светог човека, Светога Саву, славимо тројединог бога ради кога је он то што јесте, уз чију помоћ је он постао све оно што јесте био и што је нама оставио, на чему му и овом Светосавском академијом благодаримо. Моја скромна реч јесте уствари позив и благодарење Господу и молитвама свим светим на овоме дару да се, са овог простора из ове дивне дворане, коју сте испунили до последњег места и ви драга публико, и ви драги учесници на бини, разиђемо у миру и радости духовној, али са још већом решеношћу да не само будемо радосни него да се у својим животима потрудимо да будемо слични животу светитеља Светога Саве и свих оних чије молитве призивамо. Децо светосавска, одавде треба да одете радосни, ревносни, утврђени у вери православној, у вери хришћанској, а то, ако имате у себи, неће бити тешко, да испунимо и реч нашег блаженопочившег патријарха Павла да лако будемо људи ако будемо најпре Божји људи и Божји слуге јер бити слуга Божји је највећи дар и највећа част коју човек може да прими овде на земљи“, рекао је на крају Светосавске академије Епископ тимочки Иларион.

ГАЛЕРИЈА:

НГ Портал

Similar Posts