У спомен и славу Светог Саве и осам векова аутокефалности Српске Цркве одржана је Светосавска академија „Свети Сава кроз векове иде“ у Неготину.

Академија је окупила више од 250 учесника, који су кроз бројне музичко – сценске приказе подсетили на непролазност лика и дела Светог Саве, али и подсетили на  велики јубилеј, осамсто година самосталности Српске Цркве.

Свечаност је својом беседом отворио јереј Марко Пајчин, старешина храма Свете Тројице у Неготину.

У богатом културном програму представили су се ученици неготинских основних и средњих школа, малишани вртића „Пчелица“, Музичке школе и градског КУД- а „Стеван Мокрањац“. Најуспешнијим учесницима на литерарном конкурсу о Светом Сави, под покровитељством Кола српских сестара Неготина, додељене су награде.

У организацији Саборног храма Свете Тројице сви ђаци су и ове године награђени поклон пакетићима.

Академија је уједно била и хуманитарног карактера. У организацији Кола српских сестара приређено је хуманитарно вече у холу Дома Културе „Стеван Мокрањац“, а прилози  су намењени лечењу мале Симеоне Јокановић, ћерке неготинског свештеника Марка Јокановића.

Донацију од 100 000 динара, за лечење мале Симеоне, уплатио је Давид Матејевић, најбољи студент  Медицинског факултета у Београду, иначе унук упокојеног неготинскох свештеника протојереја -ставрофора Петра Стоиљковића.

Академију су припремиле и организовале професорка српског језика Весна Станковић, вероучитељица Марија Думитрашковић и више од двадесет наставника и учитеља неготинских школа, којима су уручене светосавске захвалнице.

Фотографије: www.negotin.rs