Светосавска духовна академија поводом прославе Светог Саве одржана је 27. јануара 2018. године у Дому Културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину. Академију је и ове године организовало свештенство Саборног храма Свете Тројице у сарадњи са свим основним и средњим школама, вртићем „Пчелица“  и Учитељским факултетом у Неготину.

Академија је почела Светосавском химном, коју је отпевао хор Саборног храма Свете Тројице. Пред препуном салом Дома Културе око 300 учесника приредило је богато културно-духовно вече посвећено највећем српском Просветитељу, подсећајући на незаборавни лик и дело Светог Саве.

Поздравном беседом присутнима се обратио архијерејски намесник протојереј Зоран Јовић. Академији је присуствовало свештенство неготинског намесништва, монаштво манастира Буково, челници града, представници културних и јавних  институција и бројни посетиоци.

Најбоље учеснике ликовног и литерарног конкурса наградило је и ове године Коло српских сестара Неготина. Свим учесницима и гостима свечане прославе беседом је у име неготинске цркве захвалио старешина храма протојереј Милан Радовић и уручио поклоне наставницима и учесницима програма.

Саборна црква Свете Тројице у сарадњи са приложницима ове свечаности, обезбедила је за децу 300 пакетића и преко 150 килограма воћа.

Светосавски пакетићи су подељени и малишанима у Дому за незбринуту децу „Станко Пауновић“ и ученицима Школе за децу са посебним потребама.

Similar Posts