Благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона, а уз подршку Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије, успешно је реализовано студијско путовање вероучитеља Епархије тимочке у Северну Македонију. У петак, 10. новембра 2023. године у организацији Канцеларије за веронауку и информисање они су обишли манастир Светих архангела и цркву Св. Николе у Прилепу. У Охриду у заједничком салону хотела „City Inn“ протојереј мр Игор Ивковић, координатор за верску наставу Епархије тимочке и докторанд Филозофског факултета Одељења Историје, одржао је предавање „Живот по Јеванђељу по Патријарху српском Павлу“.

У суботу, 11. новембра вероучитељи су обишли манастир Св. Наумa, a у Охриду цркву Богородице Перивлепте, цркву Св. Софије и цркву Св. Јована Богослова (Канео). У салону хотела одржана је панел дискусија „Припрема за наставу Православног катихизиса“. Модератор је био протојереј мр Игор Ивковић, а панелисти дипл. теолог мастер Спасоје Јоксимовић и вероучитељ Предраг Радосављевић.

У недељу, 12. новембра, у манастирској цркви Св. Пантелејмона и Св. Климента Охридског на Плаошнику, сви су учествовали на литургијском сабрању које је предводио свештеник Драган Шуминоски из Охрида, а коме су саслуживали: протојереј Игор Ивковић и вероучитељ јереј Душан Мићићеловић, парох брзопаланачки. Вероучитељи, складно певајући, допринели су благољепију недељног јутрења и св. Литургије. Студијско путовање је затим настављено обиласком центра Битоља и цркве Св. Димитрија.

Успешно су постигнути циљеви овог студијског путовања, јер су вероучитељи Епархије тимочке, кроз посету местима која су значајна за историју наше помесне Цркве, за словенску писменост и хришћанску културу уопште, продубили сазнања да су црквена уметност и архитектура изрази догматског богословља и литургијског етоса православних хришћана. Они су јачањем познанстава и сарадње усвојили нова теоријска знања и разменили искустава из праксе наставе Православног катихизиса. У аутобусу слушали су о поменутим светињама и о житијима њихових ктитора, као и о житијима светих за те дане.

Вероучитеље су на овом студијском путовању пратили верници из више места Епархије тимочке. Из древног жаришта словенске писмености, духовности и културе сви они су понели благослове Св. Климента и Наума и нова сазнања.

ГАЛЕРИЈА:

Протојереј мр Игор Ивковић

Similar Posts