Празник Светог првомученика и архиђакона Стефана свечано је прослављен светом архијерејском Литургијом у манастиру Буково, у суботу 9. јануара 2023. године. Преосвећеном Епископу тимочком г. Илариону саслуживала су буковска сабраћа на челу са игуманом манастира архимандритом Козмом који Св. Стефана прославља као своју крсну славу.

У празничној беседи Епископ Иларион је говорио о житију Светог Стефана који је први пострадао за Христа, те је подсетио вернике на његову молитву Господу да опрости непријатељима његовим јер не знају шта чине којом је овај светитељ показао непоколебљивост своје вере и завредио да види Небеса отворена и самог сина Божјег.

Владика је даље говори о заблуди која постоји код многих људи а тиче се става да верницима нису потребни свештенослужитељи и црква да би се обраћали Богу, и објаснио да Бог готово увек дела и обзнањује своју промисао кроз човека. Епископ напомиње да су наши највећи и најважнији заступници пред Богом светитељи које славимо и којима се молимо, али да посредништво и савет у овоме свету треба тражити од оних који су у духовном смислу изнад нас.

Текст: Дејана Јовановић

ГАЛЕРИЈА:

Similar Posts