Заупокојена Литургија ће се служити у у манастиру Свете Тројице у Манастирици у понедељак 1. јула 2024. у 9 ч а свештеничко опело у 12 ч.

Протојереј-ставрофор Нико Туфегџић рођен је 23. јуна 1949. у Магаљдолу (Република Босна и Херцеговина) од оца Мила и мајке Милице. Основну школу завршио је у Бјелајцу. Од благочестиве мајке наследио је љубав према Цркви и молитви па је тако као дечак 11 км пешачио до прве цркве да би учествовао у недељним богослужењима. По завршеном основном образовању уписује Богословију Св. Кирила и Методија у Призрену, где је завршио прве четири године, а последњу пету годину средње школе завршава у Богословији Светог Саве у Београду.

Тадашњи Епископ рашко-призренски г. Павле, који је администрираа Епархијом тимочком, рукоположе га 14. октобра 1973. у манастиру Суводол у чин свештеника. Епископ тимочки г. Милутин поставља га на прву парохију у Мајданпек те исте године. Године 1978. године одлази у Доњи Милановац и ту остаје све до августа 1988. године.

Вучен љубављу и јаком жељом да се врати у свој родни крај, добија од Епископа канонски отпуст и прелази у Епархију бањалучку. Постављен је за свештеника новоосноване парохије Дракулић код Бањалуке где започиње подизање цркве и парохијског дома а затим одлази у село Густовара код Мркоњић Града где служи Богу и народу све до ратних година. Године 1995, услед егзодуса нашег народа, враћа се у Тимочку епархију и добија парохију у селу Мали Извор код Зајечара а затим прелази у село Грабовица где пастирску дужност као и дужност аријерејског намесника кључког обавља до 2003. године. Исте године добија премештај у Бољевац и ту остаје до 2007. године. Епископ тимочки г. Јустин 2007. именује га за старешину храма Св. великомученика Георгија у Бору, где убрзо постаје и архијерејски намесник борско-поречки. На тој дужности остаје све до 2014. године када је пензионисан. Са својом породицом се сели у породичну кућу у Брзој Паланци. Епископ тимочки г. Иларион 2021. године именује о. Нику за старешину манастира Свете Тројице у Манастирици где остаје до своје кончине.

Прота Нико упокојио се 30. јуна 2024. године. Био је ожењен протиницом Јоком која је преминула 2019. године, иза њих су остале четири ћерке: Јелена, Николина, Александра и Милица и петоро унучади.

Similar Posts