На хуманитарној аукцији васкршњих јаја одржаној 23. априла 2023. у Неготину прикупљена су средства за лечење тешко оболелих Неготинаца. Музеј Хајдук Вељка синоћ је био место окупљања људи добрих намера и воље да својим прилогом помогну суграђанима који се боре са најтежим болестима и уметника који су свој таленат и умешност приказали осликавајући васкшња јаја. Хуманитарно вече аукцијске продаје васкршњих јаја организовала је Црквена општина Неготин и Архијерејско намесништво неготинско у сарадњи са 14 уметника који су даривали своја уметничка дела овој милосрдној акцији.

„Окупљени смо око једне мисли и идеје, милосрђе једног човека према другоме у духу Празника над празницима, а то је Васкрсење. Господ од нас тражи врло једноставну ствар, бригу о другоме. Та брига и јесте главни покретач нашег окупљања вечерас, помоћ нашим суграђанима који болују од тешких болести и само лечење захтева велике финансијске издатке од којих, на велику жалост, може зависити ток лечења. Хвала нашим уметницима који су се одазвали и истински потрудили да направе у најмању руку ремек дела која исказују њихов стил“, рекао је на отварању архијерејски намесник неготински, протонамесник Марјан Kерчуљ.

Пред Неготинцима су се на аукцијској продаји нашла руком осликана дрвена васкршња јаја неготинских уметника: Љубише Благојевића, дипломираног сликара, Душанке Ботуњац, академског сликара, Милоја Димиресковића, визуелног уметника, Исидоре Живковић Дудок, дипломираног вајара, Драгане Јаћимовић, магистра ликовних уметности, Силвије Јовановић, дипломираног сликара, Драгане Kнежевић, сликарке, Милана Радосављевића, магистра ликовних уметности, Сање Радосављевић, дипломираног примењеног уметника, Милана Степановића, сликара, Душана Стефановића, Предрага Трокицића, фотографа, Драгољуба Фируловића, сликара и Светлане Шанте, дипломираног вајара.

Аукцијском продајом осликаних васкршњих јаја, прикупљено је 152.500 динара. Средства  ће бити донирана суграђанима који се боре са опаким болестима.

Захвалност за организацију хуманитарне вечери Његово Преосвештенство Епископ тимочки г.  Иларион упутио је организаторима, уметницима као и Неготинцима који су својом људскошћу и потребом да помогну ближњем показали да су овакве акције неопходне за заједницу. „Ово данашње сабрање треба да нас утврди у радости Христовог Васкрсења. Ово сабрање треба да нас утврди, да иако овај свет сав у злу лежи, постоје добри људи, постоје људи племенитог срца сензибилних осећања који имају осећај да своје таленте, или таланте јеванђељским речником, хоће да умноже и да искористе и на славу Божју и за добробит својих ближњих. Ово данашње сабрање, ова племенита и хуманитарна аукција треба да нас охрабри и обрадује да одавде, као и након свете Литургије одемо испуњени љубављу узајамном, утврђеном вером у Васкрсење у живога Бога, његову љубав према нама који надограђује наше мале кораке а онда када ти кораци потпуно исчезну, онда нас он узме на своја рамена и носи нас док се ми мало не опоравимо, а тога врло често у животу нисмо свесни. Таквог васкрслог Бога имамо и то треба да нас радује и зближава једно са другим“, поручио је владика Иларион.

Хуманитарно вече обојили су музичким наступом најмлађи: Дечји хор храма Свете Тројице под управом хоровође Магдалене Антић, као и ученици Уметничке школе „Стеван Мокрањац“. Анђела Димитријевић и Душан Митровић из класе Драгане Мариновић Симоновић, извели су композиције на  хармоници, док су се делима писаним за гитару представили Вук Перовић у класи Драгана Данесковића и Леонида Митровић у класи Ане Данесковић. Аукцију су својим наступом оплеменили и наставници ове школе Мирјана Новаковић на виолини и Предраг Грујић на клавиру.

ГАЛЕРИЈА:

НГ Портал

Similar Posts