У цркви Свете Тројице у Неготину 19. априла 2023. одржан је Васкршњи концерт који је окупио дечје црквене хорове из Неготина и Зајечара, али и Хор храма Свете Тројице. У славу Ваксрса концерт је окупио и велики број љубитеља уметности из нашег града.

Премијерно је јавности представљен нови неготински хорски ансамбл, Дечји хор храма Свете Тројице у Неготину, под управом хоровође Магдалене Антић, мастер музичког уметника – соло певача. Најмлађи неготински хор представио се делима Николе Ресановића, Светог Николаја Жичког и др Kристине Парезановић.

Извођење композиција посвећених Васкрсу, са снажним духовним порукама и симболиком, пропраћено је посебном атмосфером у препуном неготинском саборном храму Свете Тројице, а публика је аплаузима поздравила и солисте: Трифуна Ђорђевића, Теодору Недељковић и Александра Николића.

„Одрасла сам у Црквеном хору. Певам од краја седмог разреда, прво код Лане Николић, а затим и код Светлане Kравченко и ја сам у том хору уживала. Заљубила сам у Мокрањчеву литургију, у ноте, у речи, у то што сам део те Литургије кроз оно што највише волим, а то је да певам. Желела сам да и осталој деци приближим кроз дечји хор ту радост, ту лепоту и доста сам дуго чекала. Више пута сам питала и трећи пут добила благослов и од наших свештеника, а након тога и од Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона. Још увек сам под налетом те енергије јер први пут представљам Неготину свој хор са којим радим пет месеци и 19 дана. Утисци ми се тек слежу. Ја сам много задовољна и нашим и наступима осталих учесника“, каже Магдалена Антић.

Дечји хор Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Зајечару под управом Наташе Јовановић, који је на Цвети прославио свој шести рођендан, извео је „Достојно јест“ из Мокрањчеве Литургије Светог Јована Златоустог, али и дела Драгане Д. Митровић, Митрополита Дамаскина, Јована Адамова…

„Христос Воскресе, радост донесе – такво је било ово вече, пуно радости. Kад деца певају то је највећа радост, када видимо децу у оволиком броју колико их је вечерас било овде и певало Христос Воскресе, ништа лепше од тога нема. Можда сам мало превише под утиском, али сам стварно презадовољна организацијом, домаћинима, овом децом вечерас; када се представљамо у оваквом светлу, пуно ми је срце јер то значи да идемо сви добрим путем”, каже Наташа Јовановић.

Наступ ова два дечја хора увеличао је и Хор Храма Свете Тројице под управом Светлане Kравченко, незаобилазни део свих богослужења у храму који је, овога пута, извео Макарев Ангел вопијаше, Свјати Боже непознатог аутора са Љиљаном Манојловић и Ланом Николић као солистима и Грбићеву Ово је Србија. У програму су учествовали и рецитатори: Лана и Лена Ђорђевић и Соња Ђурђић, као и ученици основне школе у Јасеници које су припремале њихове вероучитељице Јована Родић и Ирена Јовић.

ГАЛЕРИЈА:

НГ Портал

Similar Posts