У недељу 31. јула 2022. године, када Црква прославља Свете оце првих шест Васељенских сабора, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион служио је свету архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у Прахову где је обавио и освећење живописа. Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори Ранко Алексић, Ђорђо Јокић и Благоје Томић, протонамесник Марјан Керчуљ и архиђакон Илија.

Тумачећи прочитане јеванђелске перикопе Епископ је нагласио да питање које Господ поставља слепим људима пре него што ће их исцелити – „верујете ли да могу то учинити?“, питање je које  Господ упућује свима нама. То је питање за све нас, да ли верујемо да Бог може учинити оно што га молимо. То Бог свакога од нас пита. Готово непрестано је наша вера на узрастању и утврђивању и тога треба да будемо свесни. Пред Богом живим стојимо, ходамо, возимо, лежемо, спавамо и устајемо по вољи и љубави Његовој, рекао је владика Иларион.

Говорећи о јеванђелском зачалу о првосвештеничкој молитви, Епископ је рекао – Треба да знамо да је наш Бог личност, да знамо када му се молимо да нас Он слуша као Отац наш небески, да знамо када се прекрстимо да то не чинимо тек реда ради већ да се знаменујемо Часним крстом са пажњом и мишљу да се освећујемо тим силним знамењем од ког и демони беже. Али, такође, треба да знамо да би сила Часног крста остала на нама потребно је да наш живот буде у складу са заповестима Божјим, да не будемо половични у вери те да у Бога верујемо и да му се молимо само онда када нам је потребно нешто, а када нам је све потаман да га лако заборавимо. Треба да имамо на уму да се наша љубав према Богу показује кроз жртву, кроз труд у испуњавању његових заповести, кроз држање Часног поста , исповест и покајање.

Након свете Литургије за све присутне  уприличен је свечани ручак у сеоском дому.

Similar Posts