На празник Светог архангела Гаврила Његово Преосвештенство Eпископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију у селу Кожељ надомак Минићева. Епископу су саслуживали старешина храма и парох минићевски јереј Никола Трифуновић и архиђакон Илија (Јовановић), сабрат манастира Буково. Чтецирали су Сташа Јеленковић и Зоран Пантић. Литургију су својим појањем украсили ђакон Саборне зајечарске цркве Вук Јовановић и госпођица Сандра Јеленковић.

Иако је овај празник и храмовна слава али и слава целог села Кожељ, ситуација проузрокована вирусом COVID-19 довела је до тога да светој Литургији присуствује мали број људи. Они су са великом жељом, достојно и радосно дочекали свог Епископа јер је ово први пут да он долази у Кожељ. Уједно, ово је и први пут да после скоро девет деценија један Епископ служи у овом светом храму који заузима посебно место у животима Кожељаца.

Епископ Иларион је беседећи све присутне подсетио на чудеса Светог архистратига Гаврила посебно истакавши његову благовесничку службу којом људском роду саопштава радосне вести још од Старог завета, преко зачећа Пресвете Богородице, Васкрсења Господњег до данашњих дана. Такође, владика је у беседи истакао да се у данашњим страдалним временима посебно морамо борити за очување слободе избора јер управо је то оно што нас Богу приближава или удаљава, јер је нама људима слобода даривана Божјим промислом. Он је призвао благослов Божји на све присутне, молећи се да Господ подари снаге да се овај свети храм обнови, али, још важније, да се у њему народ што чешће окупља на светим службама.

Епископ је преломио колач са овогодишњим домаћинима, породицом господина Драгослава из Зајечара, а колач је за наредну годину у име МЗ Кожељ, преузео господин Градимир Соколовић из Кожеља.

Након Литургије господин Градимир Соколовић је искористио прилику да нешто више исприча Епископу о селу али и да покаже шта је све важно до сада урађено те да представи планове које тек треба реализовати у будућности. Нарочито је изражена жеља да се што пре покрене обнова самог храма оценивши да је то један од приоритета села. Епископ се захвалио на топлој добродошлици честитавши присутнима на доброј организацији и изразио жељу да будући сусрети буду учесталији.

Јереј Никола Трифуновић, парох минићевски

Similar Posts