У недељу 13. по Духовима, на празник св. мученика и архиђакона Лаврентија, Његово Преосвештенство Епископ тимочки Г. Иларион учинио је канонску посету храму Свете Тројице и селу Горњану, по први пут након устоличења на трон Епископа тимочких. Велика духовна радост обузимала је све који су нестрпљиво, по први пут после дугог низа година, у свечаном шпалиру чекали свог Епископа испред цркве. На Светој литургији окупили су се верници, не само из Горњана, већ и из Бора, Кривеља, али и Влаола и многих других места.
Горњане се налази на око 30 км северно од Бора, на самом рубу Епархије тимочке .Живописно планинско село називају још и мала Швајцарска, због планинских венаца и врхова који скоро са свих страна закриљују село. Црква Свете Тројице подигнута је 1900. године, залагањем тадашњег пароха Марка Швабића a о трошку мештана села Горњане.

Еиископу Илариону саслуживали су: протојереј-ставрофор Душан Ћирић, архијерејски намесник борско-поречки, протојереј-ставрофор Лука Јовић, пензионисани парох доњо-милановачки, протојереј Ратко Тобић, парох 3 борски, протојереј Миленко Бајић, старешина храма Свете Тројице, протојереј Иван Милановић, парох доњо-милановачки и јерођакон Илија (Јовановић).

После Свете Литургије Епископ Иларион се у пригодној беседи обратио вернима и рекао да је данас по први пут у овом храму и селу, и изразио своју радост због тога што смо данас сви окупљени око Вечног Сунца Правде, Господа нашег Исуса Христа. Потом је  протумачио јеванђелску причу о богатом младићу и поучио верне да богатство или сиромаштво немају никакве везе са нашом душом или нашим животним опредељењем. Оно што нас, православне хришћане опредељује, што нас усмерава за Царство Божије јесте наша унутрашња брига, унутрашње старање да будемо Господом богати а не материјалним и пролазним богатством  и кренемо за Њим и постанемо чланови Царства Божијег, које се остварује већ овде, на земљи, у Цркви Божијој, кроз Свету Литургију и  Свете тајне. Црква је слика Царства Божијег, зато што се ми овде окупљамо, не ради неког другог заједништва и ради неког другог стожера међу нама, било које идеологије, или партије, или интереса. Наш једини интерес, једини стожер на Литургијама и у Светој Цркви је управо васкрсли, живи, Истинити Бог наш кога љубимо, коме се молимо у кога верујемо и око кога се окупљамо.

Преузето: храм св. Георгија – Бор

Similar Posts