У недељу, 19. фебруара 2017. године, Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију у храму Преображења Господњег у Сокобањи. Саслуживали су свештеници сокобањског архијерејског намесништва, уз молитвено учешће свештеника из Зајечара. Литургији је присуствовао председник Општине Сокобања г. Исидор Крстић са сарадницима.

У својој беседи владика је говорио о јеванђелској причи о страшном суду, из које сазнајемо да ништа није извесније од тога да ћемо се једног дана упокојити и стати пред лице Божије. Сваки човек ће напустити овај свет, а сама помисао на тај трнутак изгледа страшна и тешка. Владика је подсетио да је претходни дан служио опело на сахрани монахиње Меланије у манастиру Суводолу, и да се тамо осећала само радост, а та радост се задобија животом у Цркви и служењем Господу, јер Христос је победио смрт за све нас и Његовом силом превазилазимо сваки страх. Светогорски монаси говоре о томе да се човек по упокојењу преселио у вечност, а не упокојио или умро.

Пред нама је пост који је припрема за највећу хришћанску радост васкрсења. За време поста треба да ојачамо своје духовне снаге, да умножимо наш труд у посту и молитви, али и у изграђивању заједнице у којој смо духовно повезани. Треба да бринемо једни о другима и молимо се једни за друге, као и за непријатеље наше, што је израз најдубљег смирења и хришћанске љубави – поручио је владика.

Similar Posts