У галерији Завичајног музеја Књажевац биће отварена изложбе Музеја Српске Православне Цркве “Сведочим, само…” која представља део заоставштине блаженопочившег партијарха Павла.

Биће представљени лични предмети које је свакодневно употребљавао, као и уметничке слике, одликовања и дарови које је за свој рад и заслуге добијао од бројних институција.

Изложба је приређена поводом стогодишњице од рођења (1914-2014) и петогодишњице од упокојења (2009) блаженопочившег патријарха Павла.

Са балгословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Г.Г. Илариона и благодарношћу председника општине Књажевац г. Милана Ђокића који је обезбедио превоз, предмети из музеја СПЦ у Београду су стигли и до Тимочке епархије. Част и привилегију да преузму и допрате заоставштину Патријарха Павла из Београда, имали су: Старешина цркве Светог Великомученика Георгија у Књажевцу, протојереј Синиша Ђорђевић, члан Црквеног одбора цркве у Књажевцу, Небојша Стојковић и возач Братислав Величковић.

Изложба је до сад, у Тимочкој епархији, била у Зајечару и Кладову. Пре тога је изложба из Београда једино била у Бања Луци.

У Књажевцу ће изложба бити отворена у галерији Завичајног музеја Књажевац у петак, 12. јуна 2015. у 19 часова а књажевачкој јавности ће бити доступна до 26. јуна 2015. године.

На отварању изложбе говориће:

– Његово Преосвештенство Епископ тимочки Г.Г. Иларион,

– председник општине Књажевац г. Милан Ђокић и

– в.д. директор Завичајног музеја Књажевац г. Јелена Накић.

Реализацију изложбе у Књажевцу подржала је СО Књажевац, док је покровитељ изложбе општина Кладово.

Similar Posts