brod_vaskrsenje1Канцеларија за веронауку и информисање Епархије тимочке је ове године први пут успешно организовала Фестивал хришћанске културе у Зајечару. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког господина Илариона, а уз подршку Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије, од 22. априла до 12. маја 2016. године одржан је низ културних манифестација: промоција фототипског издања Споменице стогодишњице Тимочке епархије и изложба предмета и фотографија „Тимочка епархија кроз време“; 3 концерта хорова „Аллилуиа“ из Београда, „Бранко“ (дечји хор) из Ниша и „Лавиринт“ из Зајечара; фестивал дечје хришћанске културе: концерт ученика Музичке школе и концерт дечјих духовних песама ученика веронауке зајечарских основних школа и Дечијег центра Зајечар; хуманитарна продајна изложба осликаних васкршњих јаја ученика веронауке зајечарских школа; осликавање зајечарског сквера васкршњим мотивима кредама у боји; изложба домаће радиности „Од старог ка новом“ и концерт духовних песама октета хора Саборне цркве; 5. наградна туцијада васкршњим јајима; 2 духовне песничке вечери и предавање ђакона Ненада Илића „Православна култура данас“. На завршетку Фестивала, у новом храму Вазнесења Господњег, у име Епархије тимочке протојереј Игор Ивковић, координатор за верску наставу, захвалио се локалним институцијама културе, које су помогле реализацију Фестивала: Историјском архиву „Тимочка Крајина“, Школској управи, Музичкој школи „Стеван Мокрањац“, Дечијем центру Зајечар, Позоришту „Зоран Радмиловић“, Народном музеју, Регионалној привредној комори, Центру за културу и туризам „ЦЕКИТ“, УТП „Србија – ТИС“- а.д. и „ТИС Митровић“ Зајечар.

Духовно песничко вече

У 18 сати у гостопримљивој галерији Народног музеја у Зајечару, духовном песничком вечери отварена је нова културна манифестација „Музеји Србије десет дана од 10 до 10“, а која траје од 12. до 21. маја 2016. године. Било је три учесника песничке вечери, који су казивали стихове својих песама.

Стеван Јовановић је рођен 24. 12. 1979. године у Мајданпеку. Основну школу завршио у Доњем Милановцу, средњу техничку у Костолцу и факултет у Новом Саду (српска књижевност и језик). Живи и ради у Зајечару као наставник српског језика и књижевности у ОШ „Десанка Максимовић“. Бави се писањем, музиком и позориштем. Објављивао је радове у „Огњишту“, „Сунчанику“, „Абреакцији“, „Стању ствари“, „Градини“ и „Развитку“. Аутор је две књиге поезије  („Савремена поезија духа и тела“ – Алма, Београд 2010, „Из Песме“ – Центар за културу града Зајечара, 2013), и jeдне драме („Још један школски час“ – Центар за културу и туризам града Зајечара, 2014). Он је казивао две песме.

Иван Потић је рођен 24. маја 1972. године у Зајечару, основну школу и гимназију завршио је у Зајечару. Дипломирао је на Филозофском факултету у Београду, одсек – Историја уметности. Од 2001-2006. радио у Матичној библиотеци Светозар Марковић у Зајечару као библиотекар. Од 2006. ради као виши библиотекар у Историјском архиву „Тимочка крајина”. Ради као лектор и коректор на многобројним публикацијама које је Архив издао. У културном животу града заступљен је више од 20 година, као писац текстова за каталоге ликовних уметника, организатор изложби, певач, члан жирија за смотру рецитатора или писац рецензија, превасходно за књиге завичајних песника. Аутор је 8 књига од 2003. до 2015. године: „Вратоломије“, „То што је створило човека“, „Још једном о невидљивом“, „Нетачни одговори на погрешна питања“, „Вилењаци у живом блату“, „Било би лепо да празнина има облик“, „Веселе приче о туговању“ и „Квадрат на црном квадрату“. Приче и поезију објављивао је у српским часописима „Повеља“, „Развитак“, „Квартал“, „Улазница“, „Школски час“, „Мали Немо“, „Свеске“, „Књижевни магазин“, „Аванград“ и у електронском часопису „Трећи трг“. Члан је Српског књижевног друштва од 2011. године. Он је казивао три песме.

Владимир Станковић је рођен 7. децембра 1932. године у Копривници код Зајечара, у учитељској породици. Школовао се у родном селу, Зајечару и Београду. Најпре је радио као професор српског језика и књижевности у зајечарској Гимназији, а затим као просветни саветник за српски језик и књижевност за Регион Зајечар. Био је оперативни уредник републичког часописа „Школски час“. Аутор је већег броја књижевних интервјуа са значајним именима, објављеним у више листова и часописа Србије и шире. Одржао је од Кладова преко Београда и Новога Сада преко 30 књижевних вечери наше и светске поезије. Живи и ствара у Зајечару. Објавио је 30 књига од којих су 28 књиге песама. Објавио је 1991. књигу разговора са загребачким академиком  Владимиром Девидеом „Разговори о хаику поезији“, а са Драгољубом Збиљићем 2005. књигу разговора „Српски језик и ћирилица данас“. Дугогодишњи је члан Удружења књижевника Србије. Његова поезија превођена је на више светских језика. Из богатог песничког опуса Владимир Станковић је казивао изабране стихове из његове трилогије „Нанине молитве“.

Духовно песничко вече је било увеличано и изворним народним пемама из нашег краја које је премијерно извела Мушка певачка група „Јелек“ у пратњи кавала виртуоза Милоша Јаковљевића из Зајечара.

Мушка певачка група „Јелек“ је формирана са благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког господина Илариона ради очувања и неговања традиционалног народног певања изворних песама, посебно из завичајног краја. Професор музичке културе Драган Станковић води певачку групу састављену од Милоша Јаковљевића, Милоша Димитријевића, Александра Ђокића и Ивана Крстића из Зајечара.

Милош Јаковљевић, рођен 1981. године у Београду, диплпломирани етнолог – антрополог, ради у Народном музеју у Зајечару. Преко десет година свира кавал и активни је учесник етно музичке сцене у земљи и иностранству. Свирао је у групи „Бело платно“, а сада у групи „Балканополис“ са Слободаном Тркуљом, „My people“ из Србије и „Варварија“ из Немачке.

Духовни концерт Камерног хора „Лавиринт“ из Зајечара

У 20 сати у новом храму Вазнесења Господњег у насељу Котлујевац одржан је концерт камерног хора „Лавиринт“ из Зајечара. У акустичној цркви, хор је под диригентском палицом Жељке Алексић велелепним певањем гануо многобројне слушаоце. Изведене су духовне песме и химне посвећене Господу и Богородици различитих епоха и композитора: Исаије Србина, Кедрова, Рахмањинова, Тајчевића, Станковића, Говедарице, Мокрањца, Бортњанског и Биничког. Наступ је употпуњен поезијом Драгане Живковић, чланице хора, коју је изговарала рапсод Татјана Радуљицић Васиљевић. На крају концерта, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион похвалио је труд појаца, захвалио се на појању које је улепшало овај празнични дан и пожелео да чланови хора, умножавајући дар певања који им је Господ дао, још много година служе Богу и суграђанима.

Камерни хор „Лавиринт“ ове године обележава 15 година постојања и успешног рада. Хор активно учествује у свим културним манифестацијама града Зајечара, бележи велики број наступа у земљи и иностранству и добитник је бројних диплома и награда на хорским такмичењима и фестивалима.

Similar Posts