Vratna 20130910-4528wsСа благословом Епископа тимочког г. Илариона, црква Вазнесења Господњег у манастиру Вратна биће живописана у наредном периоду, а почетак радова је предвиђен за август-септембар 2016. године. План израде фресака на зидовима унутрашњости храма је урађен у целости, тако да приложници могу да изаберу коју фреску – икону желе да приложе манастирској цркви. Сестринство манастира захваљује свим досадашњим приложницима и позива вернике из наше и других Епархија, као и вернике у расејању – на привременом раду у иностранству, да својим прилозима помогну осликавање цркве манастира Вратна, и тако уграде себе заувек у ову светињу, а свако добро дело има безвремени и непролазни значај у вечности. Имена приложника и њихових породица биће поменута у молитвама манастирског сестринства. У току 2016. године предвиђени су радови и на спољашњем уређењу, грађевинско – техничке припреме за дренежу око манастирског храма, чиме би се ова светиња у потпуности заштитила.

Контакт за приложнике у Србији:

Манастир Вратна, 019/558-127, manastirvratna@gmail.com,

настојатељица манастира монахиња Херувима

У иностранству верници могу контактирати  инж. г. Бориса Пистоловића, запосленог у Бечу из Душановца, добитника ордена Светог краља Милутина за подизање и украшавање храма Успенија Пресвете Богородице у Душановцу.

+43 699 109 37 581, boris.pistolovic@gmail.com

ИСТОРИЈАТ МАНАСТИРА:

Манастир Вратна је један од најстаријих и најпосећенијих у Епархији тимочкој. Његово постојање се везује за прве деценије 14. века, а једна од претпоставки је да га је основао свети Никодим Архиепископ српски ( 1317 – 1325). године. По многим веродостојним изворима, сматра се да је оснивач манастира свети Никодим Тисмански, рођак светог Кнеза Лазара, који је у нашем народу био познат као „Поп Никодим“. У његовом житију стоји да је са изасланством посредовао у Цариграду 1374. године у помирењу Српске Цркве и Цариградске Патријаршије. Сви познати писани извори наводе да је свети Никодим боравио и подвизавао се у кладовском крају, одакле прелази суседну Румунију где оснива манастире Тисман и Водицу, и да у том периоду долази у Србију и оснива манастир Вратна. Манастир Вратна је одувек био значајан као светиња која је поштована у народу, окупљајући вернике и поклонике из земље и иностранства. Зато његово уређење и украшавање представља велику духовну радост за верни народ наше Епархије.