Прослава храмовне славе Св. Георгија отпочела је у навечерје празника вечерњом службом са петохлебницом коју је служио јереј Милан Павловић, духовник манастира Копорин, уз саслужење протонамесника Зорана Голубовића, старешине зајечарске Саборне цркве и ђакона Вука Јовановића, секретара ВДС-а Епархије тимочке. Након вечерњег богослужења после готово двадесет година, благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Г. Илариона, организована је свечана литија која се кретала главним улицама Бора. Учешће у овом свечаном чину узело је братство храма Св. Георгија са својим часним гостима, свештенством из више намесништава Епархије тимочке, јерејем Миланом Павловићем (Епархија браничевска), градоначелником г. Александром Миликићем и верним народом Бора и околине. Након литије, у порти цркве Св. Георгија, уприличено је послужење за све који су с љубављу узели учешћа у овом свечаном чину. Божанском Литургијом која је служена на сам дан празника Св. Георгија Победоносца началствовао је протојереј мр Игор Ивковић, архијерејски намесник зајечарски, уз саслужење братства цркве Св. Георгија, протонамесника Ристибора Стевића, пароха бољевачког, и ђакона Уроша Памучара, секретара ЕУО  Епархије тимочке.

О. Игор се, након читања св. Јеванђеља, пригодном беседом обратио и честитао крсну славу братству храма и верном народу, подсетивши на тајну обесмрћења која се управо испуњава у светој литургији.

,,Бог је заиста и постао тело, и постао човек да би смо ми постали богови, и да би смо се ми обесмртили. А тајна обесмрћења у Цркви, браћо и сестре, јесте у овој нашој богочовечанској заједници, у овој нашој светој Литургији. Јер, поред тога што је ово једна богочовечанска заједница, ово је и богочовечанско Тело Христово и ми смо сви удови Тела Његовог.“ Након причешћа свештеници су са благочестивим народом осветили славско кољиво и преломили славски колач. Прославу храмовне славе, својим појањем, увеличали су и студенти ПБФ-а Иван Топић и Душан Стојменовић.

Више фотографија

Similar Posts