У недељу 17. септембра 2023, када се у оквиру VIII Фестивала хришћанске културе традиционално обележава Дечја недеља и служи молебан за почетак нове школске године, у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, Његовом Преосвештенству Епископу тимочком г. Илариону саслуживао је викар Његове Светости Епископ новобрдски г. Иларион и свештенство Епархије тимочке.

После прочитаног Јеванђеља најмлађима се обратио Преосвећени владика новобрдски који је поучно беседио тумачећи јеванђелски део о заповестима Господњим и односу према ближем. „Ето тако децо, и ви треба да знате, у дану када се благосиља почетак шлколске године, пре свега треба да се учите у школи да волите, да волите своје родитеље и да волите и поштујете учитеље и наставнике, јер они отварају ваше биће и ваше могућности, али треба да се волите и међусобно. Битно је да будете добри другари, то је најбитније од свега чему човек треба у школи да се научи. Можете да будете најбољи ђаци али, ако ниси другар и ако ниси отворио срце своје и ако се не радујете својим пријатељима и другарима џабе вам све знање“, нагласио је викар Његове Светости, Епископ Иларион.

После молебна, на крају Литургије, Преосвећени владика тимочки је поздравио Епископа новобрдског г. Илариона и заблагодарио му је на љубави јер је узео учешће у овогодишњем Фестивалу хришћанске културе а затим се захвалио и Преосвећеном Епископу британско-скандинавском г. Доситеју који је својим молитвеним присуством увеличао ово литургијско славље.

У порти је потом организован наступ дечјих црквених хорова где су присутни могли да уживају у појању деце Црквеног хора из Неготина, који води диригент Магдалена Антић, и Дечјег хора Саборне цркве из Зајечара, који води проф. Наташа Јовановић.

ГАЛЕРИЈА:

Фотографије: Љупко Милетић

Similar Posts