У недељу Слепог, 21. маја 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару.

У празничној беседи владика је поделио са верницима утиске са протеклог заседања Светог Архијерејског Сабора СПЦ истичући, као свој најјачи и најлепши утисак, једномислије које постоји међу архијерејима а које је плод љубави и милости Божје у ово време раздора и искушења.

Говорећи о протестима грађана који се дешавају у Београду, Епископ тимочки је рекао – Господ каже да тамо где су два или три сабрана у име Његово ту је и Он са њима. Камо среће, драга браћо и сестре, да су се многобројни људи јуче окупљени у Београду нашли у својим црквама да коленопреклоно дигну руке и завапе Богу за избављење од насиља и помрачења. То би било далеко важније и ефикасније и неупоредиво Богу драже од овог што се дешава, јер борбом против насиља врло лако можемо доћи до још већег насиља и крвопролића.

За крај, владика Иларион је подсетио вернике да дух који влада овим светом  не жели мир и спасење, већ подстиче и наводи људе на поступке и дела која нису благословена, те је неопходно да стално стражаримо над собом како не бисмо били заведени и обманути. Како тимочки Епископ истиче, живот по Христовом Јеванђељу, покајање, пост и молитва, су једини пут који може довести до позитивних промена на личном и на колективном нивоу.

ГАЛЕРИЈА:

Текст: Дејана Јовановић

Similar Posts