DSC_1798Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је, 23. новембра 2014. године, Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Неготину, уз саслужење архимандрита Козме, игумана манастира Буково и свештенства неготинског, зајечарског, борског и кладовског намесништва. У току Свете Литургије Епископ Иларион је одликовао звањем протонамесника оца Петра Чолића пароха рајачког-рогљевског. Овом литургјиском сабрању присуствовао је председник општине Неготин, г. Јован Миловановић са сарадницима, ученици веронауке са својом вероучитељицом Маријом Думитрашковић, чланице неготинског Кола српских сестара, као и бројни верници Неготина.

У својој беседи Епископ Иларион је рекао:

Поштовани председниче општине Неготин, поштовани председниче Црквеног одбора при храму Свете Тројице, драга браћо свештеници и саслужитељи, драга браћо и сестре, драга децо, велика ми је радост данас што сам, ево након три месеца архијерејског служења на трону епископа тимочких, по милости и благовољењу Божијем, нашао времена  и одредио дан да будем овде са вама, у овој велелепној цркви. Са вама који сте, неко више а неко мање, учествовали у изграђивању мене као човека у манастиру Буково.

Велика ми је радост што вас видим овде овако бројно окупљене, исто тако, велика ми је радост што су се чули дечји гласови у Символу вере и Оченашу и радујем се што су се причестила светим и животворним Тајнама Христовим„.

У наставку беседе владика Иларион је протумачио прочитано јеванђеље рекавши  да је основни покретач у нашим животима, основни мотив да будемо бољи људи јесте наша вера. И у једној и другој причи вера у Господа је била довољна да би Господ учинио чудо излечења жене која је боловала од течења крви и васкрсења Јаирове кћери.

На крају беседе владика је говорио о хришћанском васпитању деце рекавши:

Осим што се деца приводе на Свето Причешће, потребно је да у родитељском дому, пре поласка у први разред или обданиште, да добију семе речи Божије али такође да деца науче да слушају родитеље. Васпитање деце данас је врло површно или чак врло погрешно. У чему се сатоји то погрешно?  Или се деци сувише брани да раде шта хоће или им се превише допушта. Али, оно што је чињеница и што се увиђа кроз читаву просвету  и кроз савремено васпитање јесте да су плодови тога васпитања данас веома горки. Нажалост, монго ће времена морати да прође да би се промениле  накриво објашњење и схваћене слободе у друштву, да би се ти плодови заборавили и да се у нашој Цркви  и кроз Цркву рађају нови и благословени плодови који су плодови послушања“.

Након сабрања приређена је трпеза у парохијском дому Саборног храма.

Similar Posts