У суботу 9. априла 2016. године Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску литургију у цркви светог Архангела Гаврила у Вратарници код Зајечара. Салуживали су протојереј Стеван Станојевић, секретар ЕУО, јереј Златко Здравковић, надлежни парох и јерођакон Илија (Јовановић). Литургији су присуствовали ученици веронауке из Вратарнице, Грљана и Малог Извора, као и мештани ових села.

У беседи владика је говорио о потреби да се сваки хришћанин молитвом обраћа Господу, а нарочито је важно да учествујемо у заједничким молитвеним сабрањима. Добро је да молитве узносимо у нашим домовима али су заједничке молитве у храмовима, на светим литургијама, јутарњим и вечерњим богослужењима, узвишенији вид молитве – рекао је владика Иларион.

Вратарнички храм је саграђен 1893. а освештан 1894. године и у њему још увек нема електричне енергије него се богослужи уз светлост свећа. Доласком новог пароха, оца Златка, редовно се обављају службе Божије, а палнирано је уређење ове светиње уз помоћ приложника овог краја.

Након литургијског сабрања, трудом домаћина припремљено је пригодно послужење.

Similar Posts