Негујући добру традицију више од једног века хуманог добротворног рада, Коло српских сестара у Неготину прославило је на Благовести 7. априла 2016. године, двадесет година обновљеног рада и 102. године од оснивања. Поводом овог јубилеја одржана је промоција Споменице „Коло српсих сестара у Неготину“, аутора протојереја-ставрофора Ранка Јовића, у свечаној сали неготинске Гимназије. Промоцији је присуствовао Преосвећени владика тимочки г. Иларион, архимандрит Козма (Радовић), игуман манастира Буково, директор Гимназије г. Влада Величковић и бројни посетиоци.

Присутне је поздравио протојереј Милан Радовић, старешина Саборног храма Свете Тројице, који је подсетио на успешан рад овог непрофитног и хуманитарног удружења од њиховог оснивања 1904. године до данас, а нарочито на последње две деценије њиховог рада при Саборној цркви.

О Споменици је говорио прота Ранко Јовић, истичући важност да се сачува од заборава дугогодишњи добротворни рад чланица кроз бројне хумане акције, што је један од основних разлога настанка ове Споменице.

Потом је прочитана поздравна порука председнице Кола г. Александре Петровић, која се тренутно налази у Бечу. Са ове промоције поздрављена је и највећа донаторка овог удружења у протеклих двадесет година, г. Гордана Поповић, која живи у Бечу, а родом је из Неготина.

Издавање Споменице помогао је Историјски Архив Неготина, о чему је говорио директор г. Ненад Војиновић, који је био и рецензент књиге.

Изражавајући задовољство због истрајног рада Кола српских сестара Неготина, владика Иларион је рекао да је потребно мало добре воље, коју су имале жене Неготина да би се остварила хуманост на делу и помогли потребити, што је свакако један од ретких примера у данашње време. Изразио је наду да ће се жене и у другим местима наше Епархије угледати на добротворни рад неготинског Кола сестара и слична удружења обнављати при својим храмовима.

Similar Posts