Протеклих дана, благословом Епископа тимочког Г. Илариона а у организацији Епархијске канцеларије за веронауку и информисање уз помоћ црквених општина Зајечар, Бор и Неготин одржан је циклус предавања на тему „Значај и положај ћирилице у новијој српској историји“ у поменутим градовима.

Предавања је одржао главни уредник и оснивач интернет пројекта „Ћирилизација“ господин Иван Топић. Иван Топић је рођен у Градишци (на Сави), у Фочи је завршио богословију „Св. Петар Дабробосански“ и тренутно је студент Православног богословског факултета СПЦ Универзитета у Београду. Он је 14. фебруара 2014. године на друштвеној мрежи Фејсбук покренуо страницу под називом „Ћирилизација“ а након тога истоимени сајт. У повоју је Јутуб канал и Инстаграм Ћирилизације. Основни циљ ове неформалне групе грађана је да, вођени идејом заједништва, слоге и јединства код Срба пробуди свест о важности ћирилице. Ћирилизација иза себе има неколико организованих вечери ћирилице: у Градишци, Бањалуци а сада и у Зајечару, Бору и Неготину.

Прво предавање на ову актуелну тему је одржано у Зајечару 16. марта 2017.  у великој сали Музичке школе „Стеван Мокрањац“ затим 17. марта 2017. у великој сали Музичке школе „Миодраг Васиљевић“ у Бору и последње у овом низу 18. марта 2017.  у сали биоскопа „Крајина“ у Неготину.

Вечери ћирилице је отворио један од уредника овог интернет пројекта Дејан Живковић, верочитељ из Бора. У кратком обраћању у коме  је поздравио све присутне он је изразио задовољство што му је припала част да отвори овакве вечери и да представи госта али да осећа „страх и бригу због тога што је ћирилици као ствари од националног значаја уопште потребна промоција овакве врсте“. Потом су уследила приказивања петоминутног промо-филма а онда и само предавање у коме се Топић осврнуо на положај ћирилице у републикама бивше СФРЈ. У свом излагању Иван је навео да се овом приликом неће бавити самом историјом настанка ћирилице и нагласио је основни циљ настанка овог покрета управо да сам покрет престане да постоји у смислу да је жеља ове неформалне групе грађана да се пробуди свест о битности ћирилице и да престане потреба за борбом за њен опстанак. Наведени су примери држава у којима се ћирилица чува и негује а било је речи о историјским приликама у којима је ћирилица била прогоњена у земљама бивше Југославије као и о данашњем њеном неравноправном положају упркос гаранцијама Устава поменутих земаља.

Оснивач овог интернет пројекта је упознао слушаоце са низом остварених акција а затим и о будућим активностима које планира ова неформална група грађана. Иван је на предавањима назначио да се Ћирилизација управо „залаже за своје а не против туђег и то искључиво на један примерен, културан и паметан начин“ . У Зајечару је предавање својим присуством увеличао Епископ тимочки Г. Иларион који се обратио слушаоцима направивши кратак осврт на историју ћирилице и том приликом је похвалио рад Ћирилизације. На самом крају вечери приказан је још један кратки филм са примерима неговања ћирилице који потврђују ону стару „све се може ако се хоће“ затим разни документи и историјске фотографије, исечци из новина, рекламне табле и имена установа а напослетку и шаљиви примери неговања нашег писма. Нашло се времена и за питања која су постављали слушаоци што се изродило у конструктиван разговор присутних.

Старешина зајечарског саборног храма протонамесник Зоран Голубовић, старешина борског храма протојереј Миленко Бајић као и старешина неготинског храма протојереј Милан Радовић у својству организатора ових вечери ћирилице а у духу добрих домаћина даривали су Ивана пригодним поклонима.

Вероучитељ Дејан Д. Живковић


Видео репортажа ТВ Бор о вечери ћирилице:

Similar Posts