У трећу, Крстопоклону недељу, 19. марта 2017. године, Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију у храму светих апостола Петра и Павла у Мајданпеку. Епископу су саслуживали архијерејски намесник борски, протојереј-ставрофор Душан Ћирић, протонамесник Влада Вуковић, јереј Марко Радосављевић и јерођакон Илија.

У својој беседи верном народу владика је подсетио на данашње јеванђеље у коме се говори да свако ко хоће да иде за Господом, мора да узме крст свој и пође за њим. Када нам крст који смо понели кроз живот буде исувише тежак морамо се угледати на Христа, јер је он уз нас и крепи нас. Они који се боје тежине крста и из сујете, егоизма, хоће да живе у комфору и раскоши и желе да сачувају живот свој изгубиће га, а онај који изгуби живот свој Христа ради сачуваће га.

Сила крста нас прати од почетка до краја нашег живота. – Сви људи су наша браћа и сестре, поучио је владика, и у нашем народу не треба да постоје поделе. Народу недостаје вере и љубави према Господу да најпре иште Царство Божије, а све остало ће му се додати. Да би се изградио мир, спокој и јединство, потребна је молитва у храму Божијем, да сви понесемо крст свој, да нас Господ позна и призна као своје – рекао је владика.

Similar Posts