Слава цркве Светог великомученика Георгија – Ђурђиц, у Јаковцу, свечано је прослављена светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Преосвећени Епископ тимочки господин Иларион. Епископу су саслуживали јереји Никола Трифуновић и Срђан Василијевић и архиђакон Илија, док је на литургијске прозбе одговарао ђакон Вук Јовановић за певницом.

Након читања одељка из Јеванђеља, Епископ Иларион говорио је сабраном народу. У архипастирској беседи владика Иларион тумачио је свето Јеванђеље истичући да оно указује да је одувек било те да ће увек и бити гоњења хришћана који ће својим животом бранити Христову Истину. Ти свети мученици, попут Светог Георгија великомученика и победоносца, према речима владике Илариона, су наши заштиници пред Богом.

Преосвећени владика је потом говорио верницима о љубави као главном врлинском покретачу. Љубав је та која нас покреће на добра дела, на дела врлине, на дела покајања и молитве, на дела заједничког служења, на дела родољубља и патриотизма и сва богоугодна дела. Без добрих дела наша вера показује да је мртва. Зато је потребно не само да верујемо већ и да нашу веру оплемењујемо љубављу према Богу, а подједнако са тим и љубављу према ближњима, закључио је Епископ тимочки.

По завршетку Литургије домаћини славе организовали су за све присутне  свечани ручак у сеоском дому, где су за трпезом љубави наставили прослављаље празника.

Similar Posts