Доњи Милановац прославио је своју славу – Светог великомученика Пантелејмона, свечаним богослужењима које је предводио Преосвећени Епископ тимочки господин Иларион.

Вече уочи славе, 8. августа 2022. године, у храму Светог Николаја служено је празнично богослужење на ком је тимочком Епископу саслуживало свештенство и свештеномонаштво Епархија браничевске и тимочке. Торжествености и лепоти богослужења допринели су појци хора Пелагонитиса из Прилепа.

Након службе, Епископ је уручио Архипaстирске похвалнице појединцима који су нарочито помогли обнову доњомилановачке цркве, господи: Живану Соколовићу из Браничева, Витомиру Вучићевићу са Уба, Душку Пауновићу из Мосне и Јовици Милосављевићу из Земуна.

Архијереј је потом поздравио сабране вернике и, честитавши им навечерје славе а драгим гостима пожелевши добродошлицу, повео их је литијским молитвеним ходом кроз улице Доњег Милановца.

ФОТОГРАФИЈЕ СА НАВЕЧЕРЈА ПРАЗНИКА:

На дан славе, 9. августа 2022. године, Преосвећени Епископ тимочки началствовао је евхаристијским сабрањем уз саслужење нареченог Епископа топличког протосинђела Петра Богдановића и свештенства Епархије тимочке, док је на литургијске прозбе одговарао хор Пелагонитиса. Међу бројним верницима, светој Литургији је присуствовао и председник Општине Мајданпек г. Драган Поповић, који је принео славски колач.

У архипастирској беседи владика Иларион је говорио о животу Светог Пантелејмона, те је верном народу поручио – Ми који смо у Цркви знамо да је Истина Божја једном богооткривена и да Истине друге осим Христа нема. Зато смо призвани да, угледајући се на светитеље, ту Истину чувамо, да чувамо православље, а кроз то ћемо сачувати и државу, и мир, и породицу, и наследство, и децу, и духовно, душевно и телесно здравље колико то Господ да.

ЛИТУРГИЈСКА ПРОСЛАВА:

Фотографије: Жељко Владић

Similar Posts