На празник Света Три Јерараха, 12. фебруара 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију у храму светог великомученика Георгија у Књажевцу. Епископу су саслуживали свештеномонаси и свештеници Тимочке епархије.  За певницом су појали чланови зајечарског хора, са диригентом проф. Наташом Јовановић, којима се придружила г. Мартина Милошевић, диригент књажевачког градског хора „Свети Краљ Стефан Дечански“ и директор Музичке школе у Књажевцу. Литургији су присуствовали чланови Општинског Већа Општине Књажевац, г. Мирољуб Божиновић и г. Обрен Ристић, директор Пореске Управе и председник Црквене општине Књажевац.

Поводом годишњице оснивања епархијског Верског Добротворног Старатељства, које данас празнује своју славу, владика је преломио славски колач са ђаконом Вуком Јовановићем, секретаром ВДС-а. Општина Књажевац је у протеклом периоду активно учествовала и помагала многе хумане акције ове црквене организације, што је по владикиним речима и разлог што епархијски ВДС данас слави у Књажевцу.

Владика је честитао празник и подсетио на житија три велика светилника Цркве, које прослављамо.Тумачећи Јеванђеље о блудном сину, навео је речи многих светих отаца који су управо за ово јеванђеље рекли да је у њему сажет читав Домострој спасења људског. Свако од нас може себе пронаћи или у једном или другом сину из ове јеванђелске приче. Човек који је удаљен од Бога гладан је, али чега? Због ситости телесне, чула господаре над умом, а блудни син осећа потребу и жеђ за љубављу и заједницом, за својим Творцем и Оцем. Ово јеванђеље је увод у почетак Великог и Часног поста, где је неопходно да кажемо Господу да хоћемо да му служимо и покајемо се за нашу удаљеност од Њега. Човек треба да се одазове,  и припрема од малих ногу да упозна своју веру и приђе Богу. Зато родитељи треба децу правилно да васпитају и поуче о животу хришћанском, јер се у овом времену чују многе савремене теорије о васпитању деце и младих. Црква је тај стуб за који родитељи везују своју децу да правилно одрасту и да их Господ васпитава, зато свако наше сабирање у Цркви је веза са Христом Спаситељем и свакодневним животом. Црква је пут до Истине и нашег спасења – поучио је владика, а потом благословио верне, поделивши им иконе данашњих светитеља.

Similar Posts