DSC_0018Предавање на тему „Вера и наука“ одржано је 11. децембра 2014. године у Зајечару, у просторијама Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у организацији Црквене општине Зајечар и Хришћанског културног центра „Др Радован Биговић“ из Београда. Предавачи на ову тему за коју увек постоји велико интересовање, били су презвитер Вукашин Милићевић, асистент за систематску теологију (Догматику) на Православном богословском факултету у Београду и ђакон др Здравко Јовановић доцент на катедри за Патрологију, такође, на Православном богословском факултету у Београду.

Након уводних речи модератора предавања, окупљенима се обратио Епископ тимочки г. Иларион речима добродошлице, поздравивши уважене предаваче, директора Музичке школе г-дина Станоја Јовановића, свештенство и монаштво, као и све присутне. Владика је напоменуо раније успешно остварену сарадњу са Хришћанском културним центром „Др Радован Биговић“ на пољу унапређења права и верских слобода затвореника у Србији.

У уводном делу предавања говорио је презвитер Вукашин Милићевић објаснивши појмове вереDSC_0013 и науке. Вера је наш однос са Богом а наука је наш однос са светом – рекао је отац Вукашин и додао да вера и наука нису у сукобу. Проблеми који постоје у односу вере и науке за директан извор имају незнање јер они који су се усуђивали да негативно говоре о вери са позиције науке, често нису много знали о самој вери и обрнуто. У наставку је поменуо неколико познатих случајева у историји када су људи од науке пострадали од оник који су за себе говорили да то чине у име вере. У каснијем периоду разни политички системи су у име науке тлачили и прогонили оне који верују.

Ђакон др Здравко Јовановић је у другом делу предавања говорио о Теорији Еволуције Чарлса Дарвина публикованој 1859. године и на које све начине је злоупотребљена сама теорија у циљу богоборства. Отац Здравко је конципирао своје предавање као одговор на три важна питања и то:

  • да ли је уопште могуће истовремено веровати у истинитост Теорије еволуције и приповест о стварању света у Књизи постања?
  • на који начин би требало разумети однос дејствовања Бога Створитеља и евентуалног еволутивног формирања нових врста?
  • да ли је могуће да човек и даље задржи тај специјални, централни значај у творевини, како то учи теологија имајући у виду приповест остварању свету у Књизи постања, из перспективе Дарвинове теорије по којој је човек настао од нижих бића?

На крају својих излагања предавачи су стрпљиво одговарали на многобројна постављена питања. На радост свих присутних предавање је потрајало пуна два сата у пријатној атмосфери међусобног дијалога. Обојица вечерашњих предавача су поред рада са студентима на Богословском факултету, учествовали на многобројним предавањима и трибинама. Укључени су у рад Хришћанског културног центра (www.hkc.rs) који је основао дугогодишњи редовни професор на Богословском факултету у Београду, блаженопочивши презвитер др Радован Биговић.

Владика Иларион је на крају захвалио предавачима, директору школе на уступљеном амфитеатру и свима присутнима на пажњи додавши да ће и убудуће бити организована оваква предавања широм наше Епархије.

 

Similar Posts