Директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама при Министарству правде Владе Републике Србије, др Милета Радојевић, посетио је, 26. априла 2017. године, Књажевац. Угледног госта примили су Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион и председник Општине г. Милан Ђокић, као и свештеници храма светог великомученика Георгија, на челу са старешином храма протојерејем Синишом Ђорђевићем.

Основна тема разговора поводом ове посете била је „Заштита и обнова православних храмова и осталих објеката Православне цркве у општини Књажевац“. По речима владике Илариона, већ дуги низ година Управа за сарадњу са црквеним заједницама помаже изградњу храмова у Тимочкој епархији, али први пут је у прилици да се ангажује у књажевачкој општини. – Радост нам је што је директор г. Милета Радојевић нашао времена и показао добру вољу да помогне да се и на овим просторима још више унапреди црквени живот. Ако је Црква жива, онда ће се то позитивно одразити и на народ који овде живи и труди се да опстане – додао је владика. Потом је речи захвалности упутио и председнику књажевачке општине г. Милану Ђокићу, на успешној сарадњи коју остварује са Епархијом тимочком на многим пољима.

Г. Милета Радојевић је истакао увереност да ће ова посета допринети унапређењу рада на обнови, реконструкцији старих и изградњи нових храмова и пратећих објеката на овим просторима, јер Управа већ годинама успешно сарађује и помаже Епархију тимочку. Он је потом даривао председнику општине г. Милану Ђокићу капиталну Монографију о Хиландару, аутора Мирка Ковачевића и Свето Писмо.

Епископ Иларион је са високим гостима, а у пратњи председника Општине и парохијских свештеника, обишао цркве у Жлну, Бучју, Васиљу и Доњој Каменици где је посећено и приватно предузеће „Рецика Д.О.О.“ која се бави производњом аксесоара и предмета од коже. На крају целодневне посете г. Милета Радојевић са својим сарадницима је на предлог владике посетио и манастир Суводол.

Similar Posts