Осењени светлошћу васкрсења и вођени благословом Христовим, ученици веронауке ОШ ,,4. Октобар“ из Војвода Степе, као и ученици ОШ ,,Ђура Јакшић“ из Српске Црње, заједно са другарима и другарицама из околних школа из Радојева и Александрова, су посетили Тимочку епархију.

Сви ђаци су имали могућност да упознају прелепе пределе источне Србије, као и знаменитости које поседује овај крај. Боравили смо два дана, дисали пуним плућима и славили Господа што је уз нас. Трудили смо се да сви заједно покажемо да је љубав основ нашег живота и да смо позвани да ширимо добро, јер је човек створен да све што је створено приноси Творцу на дар.

Први дан  овог прелепог излета из веронауке је протекао у обилажењу Голубачке тврђаве и Лепенског вира. Ученици су имали могућност да науче о овим благодетима Источне Србије и употпуне своје знање из националне историје.

Основа нашег живота је у јединству са Господом, што се постиже причешћивањем, тако да је сходно томе други дан путовања започео Литургијом у манастиру Манастирици крај Кладова, за чију је обнову у највећој мери заслужан отац Богдан Томић, парох кладовски. Сви ђаци су се причестили, и песмом славили Господа Сведржитеља, који је својим васкрсењем победио последњег човековог непријатеља – смрт. Такође, обишли смо манастир Вратну и Буково.

Захваљујем се оцу Богдану, као и сестринству и братству свих манастира на гостопримству и топлој речи. Велико хвала директорицама основних школа Бранки Миланков и Наташи Смиљанић на жртви и труду око организовања овог излета. Посебно се захваљујем Општини Нова Црња и њеном председнику на финансијског подршци.

Нека би Господ сачувао све ђаке, па тако и учеснике овог путовања, нека им подари веру, наду и љубав, да до века корачају путем Христовим и целом својом личношћу славе Спаситеља света. Слава Господу за све!

вероучитељ Драган Стојишин

Similar Posts