ZAK_9777Поводом десетогодишњице од освећења храма у Штипини надомак Књажевца, у четвртак 21. јула, на празник светог великомученика Прокопија, свету Литургију је служио Преосвећени владика тимочки г. Иларион, уз саслужење свештенства књажевачког намесништва. У току богослужења Владика је обавио литургијско крштење деце Алексеја и Ане, који су унуци ктитора ове цркве г. Мирољуба Урошевића.

У својој беседи владика је рекао да оно што је све нас сабрало данас у овој светињи јесте десетогодишњица од изградње храма, у коме нас је окупио свети Прокопије. Он је живео у време незнабожачко и као млади војник кренуо на хришћане, али му се јавио Господ, слично светом апостолу Павлу и упитао га на кога је он то кренуо и против кога ће да се бори. Касније, у тамници бива крштен од самога Христа који му даје име Прокопије, а потом у своје време мученички пострадава и овенчава се вечном славом. И ми смо позвани да будемо исповедници и сведоци Христовог Јеванђеља и Васкрсења. Сила с висине даје се ономе ко је чистог срца прима, не на силу, већ тајанствено, невидљиво, онолико колико отворимо срце за Господа, који нам у њему говори шта треба да чинимо, знајући да увек имамо Бога за свога помоћника.

Након литургије владика је био гост Винарије „Јовић“, која већ годинама успешно производи квалитетна вина од сорти грожђа из сопствених винограда.

Similar Posts