У четвртак, 26. октобра 2023. године, у Духовно-мисионарском културном центру Епархије тимочке – „Гостопримници“, одржана је духовна трибина са темом Сведочанство прошлости кроз светост на којој је говорио високопреподобни архимандрит Стефан (Вучковић), игуман манастира Велика Ремета. У оквиру предавања промовисана је књига „Сећање не сме да стане“ у којој су описани животи нових српских светитеља – исповедника и мученика пострадалих у ХХ веку. Отац Стефан је, осим о примерима из књиге, говорио и о личним искуствима и сведочанствима која носи са обилазака места страдња у Јасеновцу и другим логорима и стратиштима.

О самој књизи, идеји за њено настајање и реализацији, говорила је Зорица Ковачев, приређивач књиге.

Сви присутни гости добили су на дар по један примерак ове књиге која је штампана благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.

На крају предавања, госте је поздравио Преосвећени Епископ тимочки господин Иларион и том приликом их подсетио да је страдање православних хришћана пут ка Царству небеском. „Наш народ светосавски то добро зна и потврдио је такву веру много пута кроз историју. Црква Божја их се увек сећа и прославља како доликује“, закључио је владика Иларион.

Текст: Дејана Јовановић

Similar Posts