Благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Г. Илариона а у организацији епархијске Агенције за поклоничка путовања „Ходочашће“, реализованo је дводневно поклоничко путовање на коме су верници тимочке Епархије имали прилике да посете Сремске Карловце и седам манастира Фрушке горе.

На путовање се кренуло у у јутарњим часовима у суботу 11. новембра 2017. године. Поклоници су у Сремске Карловце стигли око поднева када су посетили Саборну цркву посвећену Св. Николи а затим најмонументалнију грађевину XIX века у Војводини – Патријаршијски двор, који је данас летња резиденција Патријарха српског и двор Епископа сремског. Тамо су имали прилике да виде Ризницу – музеј СПЦ, а домаћин музеја господин Дарко Париповић провео је наше епархијане кроз музејску поставку у шест соба у којима је смештено право средњевековно благо нашег народа: иконе, делови иконостаса, богослужбене одежде и црквени сасуди са простора Хрватске, које је током несрећних ратова деведесетих година пренето и похрањено у овај музеј.

После обиласка Патријаршијског двора, наши поклоници су обишли зграду Богословије Св. Арсенија Сремца у којој су информисани о славној историји и значају ове школске установе СПЦ. У шетњи Карловцима посетили су и чувену Карловачку гимназију.

Када су обишли сва значајна места Сремских Карловаца, ходочасници су се упутили ка манастирима Фрушке горе. У манастиру Крушедол су се поклонили Светим Бранковићима, после чега је посећен манастир Гргетег, прави фрушкогорски бисер, који броји преко четрдесет монахиња и који у својој цркви чува чудотворну икону Мајке Божје – копију хиландарске Тројеручице. Следећи манастир који су обишли је манастир Велика Ремета, у коме су поклоници преноћили после вечерње молитве и вечере. Недељном Св. Литургијом у Великој Ремети је началствовао игуман ове обитељи архимандрит Стефан уз саслужење јеромонаха Кирила и крстоносног проте Ранка Јовића из Неготина, духовника овог путовања.

После Св. Литургије и трпезе љубави, на којој су од игумана даривани разним душекорисним књигама, ходочасници су обишли манастире Ново и Старо Хопово а затим и манастире Врдник и Јазак, после чега су се духовно богатији са лепим утисцима вратили својим домовима.

Дејан Д. Живковић

Similar Posts