Први дан

И ове школске године, са благословом Епископа тимочког г. Јустина, у организацији Црквене општине Зајечар, ученици веронауке 5. и 6. разреда свих зајечарских Основних школа, у суботу, 10. маја 2014. године кренули су са својим вероучитељима на једнодневни излет у Епархију крушевачку. Ове године обишли су Манастир Св. апостола и јеванђелисте Луке у Бошњану, Манастир Наупаре и цркву Лазарицу у Крушевцу.

У Манастиру Св. Луке дочекао нас је о. Лука, који је свима пожелео топлу добродошлицу и испричао кратку историју манастира. Деци је нарочито била интересантна прича о чудотворним, мироточивим иконама Св. Луке и Св. мученикацаревића Алексеја.

У Манастиру Наупаре, у истоименом селу код Крушевца, примио нас је старешина манастира о. Дамаскин. Манастир је посвећен Рођењу Пресвете Богородице. Црква манастира чувена је по својим лепим розетама од којих су две најпознатије на западној страни цркве и од непроцењиве су вредности. О. Дамаскин је поред историје манастира, розетама, фрескама, на врло духовит начин приповедао деци и о својим доживљајима из Свете Горе, Хиландара и давној посети Епархије тимочке.

У Лазаревом граду, Крушевцу, посетили смо стари град са црквом Лазарицом. Деца су се поклонила кивоту са делом моштију Св. Кнеза Лазара. Такође, обишли смо и центар града где се налази чувени Споменик Косовским јунацима.

Други дан

Сутрадан у недељу,11. маја 2014. године ученици веронауке 7. и 8. разреда свих зајечарских Основних школа кренули су са својим вероучитељима на једнодневни излет у Епархију шумадијску. Ове године обишли су Манастир Липар,Богословију Св. Јована Златоустог и град Крагујевац.

Манастир Липар налази се у селу Доња Сабанта, десетак километара од Крагујевца. Манастирска црква посвећена је Св. великомученику Георгију. Ученици са вероучитељима, учествовали су у Светој Литургији и причестили се. Након Св. Литургије добродошлицу нам је пожелела мати Тавита, настојатељица манастира. Деца су послужена соком у манастирској порти. Након одмора и разговора, радосни због сусрета са мати игуманијом Тавитом и њеним сестринством, пошли смо пут Крагујевца.

Најпре смо посетили Богословију Св. Јована Златоустог где нас је дочекао ђакон Александар Сенић, професор Богословије, који нам је причао о оснивању, предметима које ђаци изучавају, специфичностима рада и живота у Богословији. Обишли смо потом школски храм, капелу Св. Јована Златоустог, као и цркву Св. Саве која се налази поред зграде Богословије.

Такође, посетили смо и Стару цркву која је подигнута 1818. године на десној обали реке Лепенице, као задужбина кнеза Милоша, која је посвећена Силаску Светог Духа на Апостоле, као и Светоуспењски Саборни храм.

Вероучитељица Јелена Милићевић

Similar Posts