На иницијативу директорке зајечарског Народног музеја, др Маје Живић, отворена је, у галерији музеја, изложба „Просветли таму“ италијанске ауторке Федерике Троизи, која фотографијом сведочи о животу у српским енклавама на Косову и Метохији.

Изложби је присуствовао Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион, који је говорио о немерљивом значају једне овакве изложбе која пред светом сведочи страдалну истину Косова и Метохије и њених преосталих житеља.

Са благословом Владике Илариона изложбу је отворио архимандрит Иларион (Лупуловић) игуман манастира Драганац у Косовском Поморављу. О важности сведочанства да у савременој Европи постоје људи који живе у енклавама без наде за бољи живот, говорила је и сама ауторка Федерика Троизи, као и монах Бенедикт сабрат манастира Драганац који је пореклом са Сицилије и на Косову је већ 17 година.

Ауторка је посетила Велику Хочу прошле године на позив италијанског удружења „Пријатељи Дечана“ и том приликом настале су ове фотографије о томе како и у којим условима живе Срби на Косову и Метохији. Фотографије  је видело и хиљаде људи широм Италије.

Изложба је приказана у Етнографском музеју у Београду, Нишу и Новом Саду. У Зајечару ће она бити посетиоцима представљена до 15. марта.

Similar Posts