У галерији Музеја рударства и металургије у Бору, у четвртак 3. новембра, отворена је изложба под називом „Србија, земља фресака“. Изложбу је свечано отворио Његово Преосвештенство Епископ тимочки Господин Иларион.

Изложбу „Србија, земља фресака“ чине копије малога формата фресака из Саборног храма Богородице Љевишке у Призрену. Копије су, пре више од пола века израдили брачни пар Зденка и Бранислав Живковић. Основни циљ и основни значај овог великог подухвата састоји се у преносу детаља ликовности кроз детаљни приказ мотива који су тешко уочљиви на монументалним представама сцена призренске светиње. Од комплетног опуса који се састоји од 148 копија малога формата, аутор поставке, др Бојан Поповић, изабрао је за ову прилику 30 представа тако да, колико је то могуће, приближе велелепност фреско сликарства ове призренске светиње представљајући сегменте свих делова живописа – од припрате до олтара и од куполе до пода монументалне  катедрале.

Све сабране најпре је поздравила г – ђа Сузана Мијић из борског Музеја, уједно честитавши имендан епископу Илариону и захваливши свима који су помогли реализацију овог, дуго планираног догађаја .

Аутор поставке, др Бојан Поповић говорио је о архитектури, сликарству и бурној историји Богородице Љевишке, која је кроз векове делила судбину страдалног српског народа на Косову и Метохији, посебно истичући непролазну лепоту њених фресака, ремек дела дворских сликара краља Милутина из породице Астрапа.

Изложбу је надахнутом беседом отворио Његово Преосвештенство Епископ тимочки Господин Иларион, изразивши молитвену наду у Господа и Пресвету Богомајку, да наше светиње на подручју Косова и Метохије буду сачуване од уништавања и пропадања, али и подсетивши све да смо умногоме и сами одговорни за сва страдања која су нам се догодила и кулминирала у скоријој прошлости. Дух секуларизма и обезбожености који већ деценијама у разним облицима продире у наше друштво и наш народ јесте велико искушење за нас; подлежући овим искушењима у опасности смо да и духовно и биолошки ишчезнемо као народ. Но, ово искушење треба да препознамо и да се због њега још више учврстимо и утемељимо у вери – закључио је владика Иларион.

Отварање изложбе улепшао је својим појањем хор „Феникс“ из Бора.

Преузето: www.pobedonosac.com

Similar Posts