Пред неготинском публиком након Републике Српске, Црне Горе, Београда и Бора нашли су се радови посвећени страдању јасеновачких жртава.

По узору на српску и руску иконописачку традицију ауторка, монахиња Марија (Антић), из сестринства манастира Рођења светог Јована Kрститеља у Јасеновцу у Хрватској, који припада Епархији пакрачко-славонској указала је на страдање које су јасеновачке жртве доживеле у овом логору смрти уз јасну поруку да се њихове патње не смеју заборавити.

Изложбу „Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења“ до сада је видела публика у Републици Српској и Црној Гори, а била је изложена и у Музеју рударства и металургије у Бору, као и у Историјском музеју Србије.

Изложба у Неготину је организована поводом Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рат, а отворили су је Ивица Трајковић, директор Музеја Kрајине и протонамесник Марјан Kерчуљ, архијерејски намесник неготински.

Публици у галерији Музеја Хајдук Вељка пригодним музичким програмом представиле сопран Магдалена Антић, професор соло певања и Милена Марковић, ученица првог разреда Уметничке школе „Стеван Мокрањац“.

ГАЛЕРИЈА:

Текст и фотографије: НГ Портал

Similar Posts