prva

У храму Рођења Пресвете Богородице у Неготину, 19. јула 2014. године свечано је прослављен Преподобни Сисоје Св. Архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ тимочки Господин Г. Јустин, изабрани Епископ жички, уз саслужење више свештеника и свештеномонаха Тимочке епархије.
Владика Јустин је у надахнутој беседи говорио да наше живљење није на земљи већ је наш живот на Небу. Господ је ни из чега створио земљу и све њене лепоте али само да би ми спознали и запитали се: ако је овако лепа творевина какав ли је њен Творац? „Радујмо се, браћо и сестре, јер је присутан Господ а ми смо сједињени са Њим и једни са другима. Господ је страдао за нас, распет био и васкрсао и ми смо сада сигурни, обезбеђени и слободни да испунимо наше призвање а то је да будемо Синови Божји и деца Светлости“ – говорио је Владика.
Црква Рођења Пресвете Богородице, позната као Стара неготинска црква, саграђена је 1803. године а освештана управо на празник Преподобног Сисоја исте године. У њој почивају прва два Епископа Тимочке епархије, Доситеј (Новаковић) и Герасим (Стојковић), и јунак Првог српског устанка Хајдук Вељко Петровић.

Инфо служба

Similar Posts