FSV_0483На Духовски уторак 21. јуна, у храму Светога великомученика и победоносца Георгија у Бору одржан је концерт Удружења „Хор Феникс“ из Бора.

Овим је хор обележио и увеличао како велики православни Празник, тако и Светски дан музике.

Програм концерта чинила су дела нашег најчувенијег композитора Стевана Мокрањца, дела Кедрова и др. Целокупни садржај концерта чиниле су песме које су саставни део Литургије Св. Јована Златоустог.

Хор „Феникс“  основан је и почео са радом под окриљем борског храма; прва аудиција одржана је управо у парохијском дому борске цркве марта 2014. године. Хор је почео да поје под именом „Св.Ђорђе“ и у почетку је бројао десетак чланова. Временом се број чланова умножавао, а после веома кратког времена уследили су и први наступи, као и прва појања на Литургијама. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Господина Илариона, хор је одговарао и на неколико архијерејских Литургија, што је за аматерски хор са веома малим „стажом“ био велики изазов и подухват. Такође, са устаљивањем броја чланова, хор све чешће добија позиве за наступе са разних страна. Почетком 2016. године хор мења назив у „Феникс“ и региструје се као удружење.

Чланови хора су мушкарци и жене различитих професија и узраста, но све их спаја љубав према музици и хорском певању, а нарочито према православном духовном хорском певању. Већина чланова хора су активни чланови Цркве и својим појањем улепшавају недељна и празнична богослужења.  Оснивач и диригент хора „Феникс“  Александар Губијан, завршио је основне и мастер студије на Факултету уметности у Нишу, а предмет дириговање похађао је у класи др Сузане Костић.

Иначе, овај концерт је био својеврсна припрема за предстојећи велики наступ у оквиру манифестације „Хорови међу фрескама“ у Београду, а што се концерата у борској цркви тиче, сви се надају да ће овакви наступи у будућности бити све чешћи.

Преузето: pobedonosac.com

Similar Posts