DSC_6085

У организацији Епархијске канцеларије за веронауку и информисање у Зајечару, организовано је 23. јуна 2016. године студијско путовање вероучитељa Тимочке епархије и посета светињама Браничевске епархије. Успешном сарадњом координатора за верску наставу протојереја мр Игора Ивковића са Одбором за просвету и културу Епархије пожаревачко-браничевске, а уз подршку Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама  Министарства правде Републике Србије, организован је  у Пожаревцу акредитовани семинар „Литургијска пракса у настави православног катихизиса за основне и средње школе“ са циљем стручног усавршавања вероучитеља у усклађивању богослужбеног живота Цркве и програмских захтева (Програм бр. 861 из Каталога за школску 2014/2015. Завода за унапређивање образовања и васпитања).

По доласку у Пожаревац вероучитељи су посетили Саборни храм и Цркву свете Петке у насељу Бусије, где је аутор семинара протођакон Златко Матић, асистент на Православном богословском факултету у Београду, одржао предавања о примени практичних искустава у реализацији одређених методских јединица о Светим Тајнама, Литургији Цркве и њеним службама.

Учесници семинара су обишли Цркву светог Максима Исповедника у Костолцу, где је настављено предавање о литургијском животу Цркве кроз сагледавање конкретне православне црквене уметности и архитектуре.

После посете храму светог Николе у Пожаревцу, одржан је радни ручак са анализирањем практичних проблема у реализацији часова, који су у плану и програму намењени одласку деце у Цркву, на одређена богослужења, посебно недељом и празницима.

Similar Posts