Верни народ Неготина молитвено се окупио у недељу, 30. августа 2015. године, у старој Богородичиној цркви, на светом евхаристијском сабрању којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион. Саслуживали су свештеници наготинског намесништва, уз појање хора Саборног храма свете Тројице, под вођством г. Светлане Кравченко.

У овој цркви која чува више од два века предања о црквено верском животу овога краја, давно је своје прве музичке кораке почео и Стеван Мокрањац, стварајући један богат и незабораван музички свет, који је прославио њега, стару неготинску цркву и Неготин. Многе знане и мање познате личности овога града стасавале су уз ову цркву и она је постала заувек саставни део њихових биографија.

На данашњем литургијском сабрању наша Епархија је добила још једног молитвеника, духовног пастира и служитеља Господњег, молитвеним заступништвом Пресвете Богомајке. Епископ Иларион је у чин свештеника рукоположио ђакона Марка Пајчина, дипломираног теолога из Београда, који ће бити парох при храму Свете Тројице у Неготину и предавати верску наставу у знаменитој Неготинској гимназији.

У својој  беседи  владика Иларион је поздравио вернике, рекавши да у Цркви одувек постоје различитости, јер у њој постоје различити дарови, дати служитељима Божијим, којима они зависно од њихових година, тј. телесног узраста служе Господу, дајући свако од себе колико може. Подсетио је верне да је недавно боравио у Херцеговини, приликом освећења храма у Пребиловцима, и да је искрено задивљен побожношћу тамошњег верног народа, као и велелепним Саборним храмом у Требињу. У требињском храму постоји фреска знаменитих срба, међу којима је и Стеван Мокрањац. Управо је то веза са Неготином данас, јер нам је из тога града стигла и супруга новог свештеника дипломирани теолог г. Марија Пајчин. Одавно је отац Марко осетио призив Божији за ову свету службу и дошао је у неготинску Крајину, знајући да је свугде земља Господња – рекао је владика Иларион, након чега му је пожелео да у свом пастирском раду умножава поверене му благодатне дарове.

Посету Неготину владика Иларион је употпунио обиласком парохијских домова у којима станују свештеници са својим породицама, упознајући се тако са потребама за уређење и унапређење услова становања у њима.

Similar Posts