Милошћу Божијом и благодаћу Светог Духа, у суботу, 1. августа 2015. године Господње, Црква Божија и град Зајечар доживели су несвакидашњу радост. Благословом Епископа тимочког Господина Илариона, уз несебичну сарадњу војне команде касарне „Никола Пашић“ , на празник Светог Деспота Стефана Високог, успостављен је параклис у склопу зграде касарне, посвећен Светом Деспоту који је уједно и крсна слава војне јединице у Зајечару.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ тимочки Господин Иларион уз саслуживање протојереја Зорана Голубовића из Сокобање, протојереја Вање Ковачевића из Зајечара, јереја Ивице Станковића из Грљана, војног свештеника јереја Стевана Стевановића,  јерођакона Илије и ђакона Николе. Уз присуство не малог броја војника припадника ове касарне, славље су увеличали и припадници команде касарне и то: Командант 3. бригаде Копнене војске бригадни генерал Миле Јелић, припадници команде пуковник Слађан Стаменковић и мајор Дејан Лукић и командант пешадијског батаљона Горан Столић.

Учешће у Литургији узели су и помоћници војног свештеника старији водници I класе Игор Николић и Иван Ганић.

Након Свете Литургије и ломљења колача присутним верницима и војницима, Епископ је честитао крсну славу и обратио се пригодном беседом истакавши „да је частан војнички позив утолико већи ако је употпуњен молитвом, а страдање у ратним временима лакше ако је војска наоружана вером у Живог Бога“ наводећи примере Косовскох мученика, али и пример Светог Деспота. На крају је владика Иларион пожелео да се у касарни још дуго узноси хвала Богу са жељом да се број присутних на богослужењима увећа и уједно је најављено и освећење параклиса за 15. октобар текуће године.

Након свете Литургије сви присутни су имали част да заједно са својим Епископом учествују у трпези љубави коју су спремили припадници ове касарне. Овај пример и оваква радост само још снажније потврђују речи Библијске:

 „Велики си Господе и чудесна су дела Твоја“

ђакон Никола Трифуновић

Similar Posts